Posilovací čaje: i tyto mají podobný účinek jako vitaminizující čaje. Posilují imunitní systém a bojují proti infekcím. Patří sem šípky, rakytník, citrony, třezalka a tymián.

Pití čajů: tyto mohou mít močopudné a projímavé účinky, ale mohou také ovlivnit naši chuť k jídlu. K tomuto účelu můžeme připravit čaj například z březových listů, jeřabiny, máty nebo z obyčejného psího bobu.

Kontraindikace

Mějte na paměti, že bylinné čaje jsou také považovány za lék, takže existují určité kontraindikace. Například oregano, kopřiva a tymián by se neměly konzumovat během těhotenství. Třezalka se nedoporučuje při vysokém krevním tlaku a jeřabinový čaj při gastrointestinálních potížích. Pokud trpíte chronickým onemocněním, nezapomeňte se před léčbou přírodními léky poradit s lékařem.

Kompatibilita

Když zkombinujete různé bylinky a připravíte si čaj, nezaškodí vědět, že ne všechny bylinky jsou navzájem kompatibilní. Mátu a heřmánek například nelze spárovat s kopřivou a jeřabinou, protože mají různé účinky na produkci žaludeční kyseliny. Třezalku a hloh však také nelze kombinovat, protože mají různé účinky na krevní tlak.

Mnoho bylin se velmi dobře kombinuje s černým čajem. Například máta, citronová tráva, tymián a citron mohou tomuto nápoji také dodat jedinečnou chuť. Každá kompozice má své výhody. Citronový čaj má uklidňující účinek a čaj z tymiánu vás zahřeje.

Zdroj.filantropikum.com