Dusičnany a pesticidy
Kromě kalorií a škrobu může zelenina při narušení technologie hnojení a kultivace nést ještě větší nebezpečí v podobě zvýšené koncentrace nebezpečných toxických látek: dusičnanů a pesticidů. Dusičnany jsou sloučeniny kyseliny dusičné, které jsou přítomny v jakémkoli živém organismu, avšak při nadměrném hromadění mají toxický účinek. Pesticidy jsou pesticidy používané v zemědělství k potírání škůdců, plevelů a chorob rostlin. Výsledkem zvýšeného obsahu dusičnanů a pesticidů je oslabení imunity, zvýšení rizika rakoviny, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby a počet smrtelných případů otravy pesticidy je podle odborné zprávy

OSN z roku 2017 200 tisíc za rok.A pro ženy jsou podle stejné studie pesticidy také nebezpečné, protože mohou vyvolat neplodnost, zkrátit těhotenství a negativně ovlivnit vývoj nenarozeného dítěte.

Vzhledem k tomu, že většina dusičnanů vstupuje do našeho těla při konzumaci zeleniny, je třeba při jejich výběru mít na paměti, že k maximální akumulaci dusičnanů dochází během období zrání. Z tohoto důvodu je lepší upustit od nákupu nezralých cuket, lilku, brambor – mohou obsahovat více dusičnanů než zelenina, která dosáhla normální zralosti. První místo z hlediska obsahu dusičnanů zaujímá zelená zelenina: rebarbora, špenát, šťovík, kopr, salát, petržel. Řepa je na druhém místě. Třetí místo sdílí mrkev a zelí, které koncentrují škodlivé látky ve stopce a tlustých listových stopkách. Pokud jde o pesticidy, podle pracovní skupiny pro ochranu životního prostředí (EWG) patří mezi zeleniny nejvíce náchylné ke kontaminaci celer, špenát, paprika, rajčata a okurky.

Další vedlejší účinky
Zelenina může kromě výše uvedeného představovat i další nebezpečí. Odborníci například nedoporučují jíst zelené brambory a přezrálé lilky, protože se v nich hromadí toxická látka solanin, která může způsobit nevolnost a průjem. Stojí také za to pečlivě přemýšlet o skladování fazolí: pokud leží příliš dlouho, často v ní začínají plesnivé houby, které nelze určit ani chutí, ani vůní produktu. Jejich omezení týkající se konzumace zeleniny jsou zavedena v případě konkrétních onemocnění. Například u onemocnění gastrointestinálního traktu lékaři doporučují opatrnost u kukuřice a ředkvičky.

Důvod výše
Vědci doporučují, aby v zájmu získání potřebných výhod ze zeleniny a minimalizace možného poškození bylo lepší kupovat bioprodukty a upřednostňovat sezónní plodiny. Dodržování jednoduchých pravidel pro výběr a skladování zeleniny a její rozumné použití je klíčem k vašemu zdraví.

Zdroj:bi.tark-news.com