Artritida

Osteoartróza, jedno z nejčastějších onemocnění pohybového aparátu, se s přibývajícím věkem populace stává stále závažnějším zdravotním problémem. Ve vyspělých zemích je po kardiovaskulárních onemocněních druhou nejčastější příčinou dlouhodobé invalidity.

Bolest, omezení pohybu a krepitus (praskání kloubů) jsou způsobeny rozpadem a zhoršováním stavu kloubní chrupavky a kostními změnami. Bolest a nedostatek pohybu vedou k atrofii svalů, ztrátě role aktivních kloubních stabilizátorů a zvýšenému zatížení dalších struktur, čímž vzniká začarovaný kruh.

V kloubech se rozvíjí výpotek, nestabilita a deformace a ztráta funkce je stále závažnější.

Pokud došlo k předchozím změnám na kloubech (vrozené anomálie, špatně opravené poškození) po překonání infekcí, revmatických onemocnění nebo endokrinních poruch, jedná se o tzv. sekundární artropatii, která nesouvisí s věkem.

Od léků proti bolesti k umělým kloubům

Nesteroidní antirevmatika a další analgetika se používají v počátečních stadiích poškození kloubní chrupavky, v případě silné bolesti se používají nitrokloubní kortikosteroidy a anestetika. Kortikosteroidy jsou vysoce účinné při léčbě bolesti, ale jsou škodlivé pro kloubní chrupavku, a proto se jejich časté používání nedoporučuje.

Voda v kolen

Zdraví kloubů: Puchýře v koleni, příčiny a léčba
Klouby potřebují k normálnímu pohybu vodu, ale co se stane, když je jí příliš mnoho…

V poslední době se do kloubů vstřikuje kyselina hyaluronová. Kyselina hyaluronová je důležitou součástí synoviální tekutiny, chrupavky a obecně pojivové tkáně. Protože produkce kyseliny hyaluronové časem klesá, mohou injekce do kloubů zvýšit viskozitu synoviální tekutiny, která klouby promazává, brání pohybu kloubů a zmírňuje bolest.

Fyzioterapie zaměřená na udržení svalů, které hrají důležitou roli při stabilizaci kloubu, je důležitá ve všech fázích léčby. Konečné možnosti léčby zahrnují chirurgické přístupy od artroskopické artrodézy až po částečnou nebo úplnou náhradu kloubu pomocí endoprotéz.