1. Vysoký krevní tlak

Hypertenze, známá také jako vysoký krevní tlak, je dalším příznakem toho, že vaše tělo má nedostatek vitaminu D. Výzkumy ukazují, že existuje souvislost mezi vitaminem D a hypertenzí.

  1. Únava a ospalost

Pokud se cítíte unavení bez důvodu, může to být tím, že vaše tělo je méně vystaveno slunečnímu záření a dalším zdrojům vitamínu D. Výzkumy spojují nedostatek vitamínu D se syndromem chronické únavy. Nízká hladina vitamínu D v těle způsobí, že se budete cítit letargicky. Tento příznak je zvláště výrazný u starších lidí.

  1. Změny nálad

Jak již bylo zmíněno dříve, receptory vitamínu D se nacházejí v mnoha částech mozku, které ovlivňují vaši náladu a emoce. Studie ukazují, že nedostatek vitaminu D je úzce spojen s duševními chorobami, jako je stres, úzkost a deprese.

  1. Nadváha

Studie ukazují, že nedostatek vitaminu D je spojen s rozvojem obezity a zvyšuje riziko komplikací souvisejících s obezitou. Vitamin D pomáhá obézním pacientům zhubnout. Pokud rychle přiberete kila navíc, i když pravidelně cvičíte a zdržíte se přejídání, může být nedostatek vitamínu D jednou z hlavních příčin.

  1. Zažívací potíže

Nedostatek vitaminu D může ovlivnit zažívací potíže. Sluneční vitamín pomáhá vašemu trávicímu systému správně absorbovat tuk. Nedostatek vitaminu D může vést k řadě střevních problémů, jako je intolerance lepku, zánětlivé onemocnění střev a Crohnova choroba.

  1. Alergie

Výzkumy ukazují, že nedostatek vitaminu D také hraje roli ve vývoji mnoha alergických reakcí. Vitamin D hraje důležitou roli při udržování mnoha alergií na uzdě regulací imunitního systému. Některé alergie spojené s takovými situacemi zahrnují astma, potravinové alergie, ekzémy, alergickou rýmu a anafylaxi.

Zdroj.lifehacker