Listy vinné révy

Natrhejte si jeden šálek listů a dejte je vařit do 4 šálků vody po dobu 10 až 15 minut. Nechte několika minut ochladit tak, abyste teplotu vydržely na dotek. Přelijte do rendlíku av roztoku si máčejte nohy 5 minut.

Potom dejte nohy do jiného kbelíku naplněného studenou vodou na 10 sekund.

Toto opakujte alespoň 4x   a zakončete vždy se studenou vodou. Nakonec se doporučuje jemná masáž nohou ricinovým olejem. Po masáži si ještě nohy nechte vyložené alespoň 15 minut .

Zelná kúra starých matek

Stačí když listy mladé zelí zlehka naklepete a přikládejte na křečové žíly jako léčivý obklad. Zelná šťáva obsahuje léčivé látky a zároveň je příjemně chladivá.

česneková kúra

Pomocníkem v boji proti křečovým žilám je česnek, ze kterého se dá připravit hojivý balzám – jde o poměrně starý a léty ověřený recept. Na jeho přípravu budete potřebovat pět stroužků česneku, dvě lžíce olivového oleje a čerstvě vymačkanou šťávu ze dvou pomerančů. Česnek rozmačkáme a smícháme s olejem a pomerančovou šťávou . Směs nechte sednout během asi 12 hodin. Pak promíchejte (zatřeste s sklenicí). Masírujeme žíly v kruhovém pohybu po dobu 15 minut . Následně nohy zabalíme bavlněným hadříkem a nechte ji přes noc působit. Opakujte denně po dobu několika měsíců.

léčivý čaj

Čaj na křečové žíly :

1 díl majoránky

1 díl bazalky

1 díl máty

Jak na to?

Všechny bylinky jen zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut louhovat. Přecedíme a pijeme 1-2 denně.

měsíček

Měsíček lékařský pomáhá stimulovat tvorbu kolagenu a zlepšuje krevní oběh. Děje se tak zejména díky vysokému obsahu flavonoidů a vitamínu C, které také pomáhají k regeneraci a rozmnožování buněk. Účinně pomáhá zmírnit příznaky křečových žil.

Léčivá mast – stará a velmi účinná

potřebujeme:

– 150 ml olivového oleje,
– 100 gramů borovicové pryskyřice,
– 100 gramů včelího vosku,
– med,
– propolis.

postup:

Olivový olej, pryskyřici a včelí vosk se rozmíchá a zahříváme ve vodní lázni po dobu 10 minut. Potom přidáme 3 polévkové lžíce medu, necháme ve vodní lázni po dobu dalších 10 minut, přidáme 2 g propolisu a vaříme ještě posledních 10 minut. Necháme vychladnout, nalijeme do skleněných nádob a uchováváme na studeném místě. Používáme na potírání křečových žil.

Zdroj:Dobrenoviny.sk