postup:

Citron omyjeme, nastrouháme z něj kůru a vymačkáme šťávu. Vejce rozklepneme a do misek oddělíme žloutky od bílků. Z bílků, vinného kamene a poloviny cukru (70g) připravíme jemný sníh (ne úplně tuhý).

V teplém mléce rozpustíme máslo a necháme vychladnout.

Mascarpone vyšleháme dokrémova ve větší misce a po jednom zapracujeme žloutky.

Následně zašleháme polovinu cukru (70g), rozpuštěné máslo s mlékem, sůl, citrónovou šťávu (1pl) a citronovou kůru (1pl).

Nakonec do směsi prosejeme mouku a škrob a zamícháme .

Sníh přidáváme do směsi po třetinách. První třetinu zapracujeme klasickým zašlehání. Druhou třetinu pak jemně vmícháme, abychom neztratili vzduch našlehaný ve sněhu. Nakonec směs vlijeme do třetí třetiny sněhu už jen opravdu jemně promícháváním po obvodu spojíme dohromady.

Těsto opatrně nalijeme do kulaté dortové formy (20cm), nebo menší čtvercové formy s vyšít okraji, kterou jsme zvenku po okrajích a zespodu zabalili do potravinářské fólie, tak, aby nebylo vyšší od horního okraje než 1,5 cm. Pokud by cesta bylo více použijeme jen tolik, abychom neporušili limit 1,5 cm od horního okraje .

Vložíme do hlubšího plechu, do kterého nalijeme vařící vodu do výšky cca 3 cm. 5 Dáme péct na 20 minut při teplotě 200 ° C, pak teplotu snížíme na 140 a pečeme ještě 30 minut.

Potom vypneme troubu a necháme koláček dnu dalších 30 minut (trouba zcela zavřená) , potom vytáhneme plech s vodou a koláč necháme odpočívat v troubě dalších 30 minut tentokrát již s jemně pootevřenými dvířky. Necháme ho potom při pokojové teplotě zcela vychladnout a následně jej uvolníme z formy.

Podáváme poprášen práškovým cukrem.

Přejeme vám dobrou chuť! 🙂

Zdroj:dobrenoviny.sk