Sýrová polévka
SUROVINY
- 1,5 l vody
- 1,5 taveného sýra
- 1 menší mrkev
- 1 menší cibule
- 4 středně velké brambory
PŘÍPRAVA
- Brambory očistěte, nakrájejte na menší kousky, zalijte vodou a dejte vařit.
- Nastrouhejte mrkev, cibuli nakrájejte najemno a poduste je na rostlinném tuku.
- K bramborům přidejte mrkev, cibuli a sýr nakrájený na kostičky.
- Polévku míchejte, dokud se sýr úplně nerozpustí. Osolte podle chuti. Vařte 30 minut. Dobrou chuť!
Sýrová polévka s kuřecím masem
SUROVINY
- 400 g kuřecích prsou
- 2 brambory
- 1 velká mrkev
- 180 g taveného sýra
- 2 l bujónu nebo vody
- bylinky
- bobkový list, nové koření
- sůl, pepř podle chuti
PŘÍPRAVA
- Kuřecí prsa nakrájejte na kostičky střední velikosti.
- Očištěné brambory nakrájejte na kostičky, mrkev na polokroužky.
- Na pánvi osmahněte maso na malém množství olivového oleje.
- Uveďte do varu bujón, přidejte bobkový list, nové koření maso.
- Zmírněte oheň a vařte 7–10 minut.
- Přidejte zeleninu a vařte dalších 10–15 minut.
- Vložte do polévky tavený sýr, dobře rozmíchejte, aby se sýr úplně rozpustil.
- Přidejte sůl, pepř a najemno nakrájené bylinky. Promíchejte a stáhněte z ohně. Dobrou chuť!
Zeleninová polévka
SUROVINY
- 1 mrkev
- 1 cibule
- hrst bílého zelí
- 1 čerstvá okurka
- 3–4 rajčata
- 1/2 červené papriky
- sůl podle chuti
příprava
- Nejprve očistěte a nakrájejte veškerou zeleninu.
- Poté vrstvěte nakrájenou zeleninu do hrnce: 1. vrstva — mrkev, 2. vrstva — cibule, 3. vrstva— zelí, 4. vrstva — okurka, 5. vrstva – rajčata, 6. vrstva — paprika.
- Hrnec zakryjte poklicí a duste zeleninu na mírném ohni 25–30 minut ve vlastní šťávě. Je-li to nutné, můžete přidat trošku vody. Pravidelně hrncem zatřeste.
- Poté zalijte vroucí vodou, osolte, přiveďte k varu a vypněte.
- Polévka je hotová. Podáváme s koprem, petrželkou a zakysanou smetanou. Můžete přidat strouhaný česnek a pepř. Dobrou chuť!
Mléčná polévka se zeleninou
SUROVINY
- 1 l mléka
- 400 g vody
- 400 g brambor
- 400 g květáku
- 100 g mrkve
- 300 g zeleného hrášku
- 20 g másla
- sůl podle chuti
PŘÍPRAVA
- Nakrájejte mrkev na malé kostičky, orestujte ji na polovině množství másla, dokud se nezbarví.
- Květák rozdělte na jednotlivé růžičky
- Očištěné brambory nakrájejte na malé kostičky.
- Přiveďte k varu mléko, odeberte pěnu.
- Přiveďte k varu vodu, osolte, přidejte brambory a květák, poté, co začne vařit, přidejte orestovanou mrkev.
- Vařte na mírném ohni do poloměkka, přilijte mléko a nechte polévku dovařit.
- Nakonec přidejte zelený hrášek, nechte povařit a odstavte na 15 minut.
- Do talířů s polévkou položte navrch kousek másla. Dobrou chuť!
Recepty na polévky jsou různorodé, takže můžete vždy zkusit novou verzi. Teplé polévky jsou zvláště dobré v mrazivé zimě.
Zařaďte do vašeho jídelníčku tyto recepty a chutné a zdravé polévky zahřejí vaši rodinu během chladného období roku!