Aby žaludek nezlenivěl! Pětice nejlepších polévek pro náš trávicí systém: bude fungovat jako hodinky

Sýrová polévka

SUROVINY

  • 1,5 l vody
  • 1,5 taveného sýra
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší cibule
  • 4 středně velké brambory

PŘÍPRAVA

  1. Brambory očistěte, nakrájejte na menší kousky, zalijte vodou a dejte vařit.
  2. Nastrouhejte mrkev, cibuli nakrájejte najemno a poduste je na rostlinném tuku.
  3. K bramborům přidejte mrkev, cibuli a sýr nakrájený na kostičky.
  4. Polévku míchejte, dokud se sýr úplně nerozpustí. Osolte podle chuti. Vařte 30 minut. Dobrou chuť!

Sýrová polévka s kuřecím masem

SUROVINY

  • 400 g kuřecích prsou
  • 2 brambory
  • 1 velká mrkev
  • 180 g taveného sýra
  • 2 l bujónu nebo vody
  • bylinky
  • bobkový list, nové koření
  • sůl, pepř podle chuti

PŘÍPRAVA

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na kostičky střední velikosti.
  2. Očištěné brambory nakrájejte na kostičky, mrkev na polokroužky.
  3. Na pánvi osmahněte maso na malém množství olivového oleje.
  4. Uveďte do varu bujón, přidejte bobkový list, nové koření maso.
  5. Zmírněte oheň a vařte 7–10 minut.
  6. Přidejte zeleninu a vařte dalších 10–15 minut.
  7. Vložte do polévky tavený sýr, dobře rozmíchejte, aby se sýr úplně rozpustil.
  8. Přidejte sůl, pepř a najemno nakrájené bylinky. Promíchejte a stáhněte z ohně. Dobrou chuť!

Zeleninová polévka

SUROVINY

  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • hrst bílého zelí
  • 1 čerstvá okurka
  • 3–4 rajčata
  • 1/2 červené papriky
  • sůl podle chuti

příprava

  1. Nejprve očistěte a nakrájejte veškerou zeleninu.
  2. Poté vrstvěte nakrájenou zeleninu do hrnce: 1. vrstva — mrkev, 2. vrstva — cibule, 3. vrstva— zelí, 4. vrstva — okurka, 5. vrstva – rajčata, 6. vrstva — paprika.
  3. Hrnec zakryjte poklicí a duste zeleninu na mírném ohni 25–30 minut ve vlastní šťávě. Je-li to nutné, můžete přidat trošku vody. Pravidelně hrncem zatřeste.
  4. Poté zalijte vroucí vodou, osolte, přiveďte k varu a vypněte.
  5. Polévka je hotová. Podáváme s koprem, petrželkou a zakysanou smetanou. Můžete přidat strouhaný česnek a pepř. Dobrou chuť!

Mléčná polévka se zeleninou

SUROVINY

  • 1 l mléka
  • 400 g vody
  • 400 g brambor
  • 400 g květáku
  • 100 g mrkve
  • 300 g zeleného hrášku
  • 20 g másla
  • sůl podle chuti

PŘÍPRAVA

  1. Nakrájejte mrkev na malé kostičky, orestujte ji na polovině množství másla, dokud se nezbarví.
  2. Květák rozdělte na jednotlivé růžičky
  3. Očištěné brambory nakrájejte na malé kostičky.
  4. Přiveďte k varu mléko, odeberte pěnu.
  5. Přiveďte k varu vodu, osolte, přidejte brambory a květák, poté, co začne vařit, přidejte orestovanou mrkev.
  6. Vařte na mírném ohni do poloměkka, přilijte mléko a nechte polévku dovařit.
  7. Nakonec přidejte zelený hrášek, nechte povařit a odstavte na 15 minut.
  8. Do talířů s polévkou položte navrch kousek másla. Dobrou chuť!

Recepty na polévky jsou různorodé, takže můžete vždy zkusit novou verzi. Teplé polévky jsou zvláště dobré v mrazivé zimě.

Zařaďte do vašeho jídelníčku tyto recepty a chutné a zdravé polévky zahřejí vaši rodinu během chladného období roku!