4. Nežvýkejte žvýkačku

Žaludeční kyseliny, které se vylučují během žvýkání žvýkačky poškozují výstelku žaludku. Časté žvýkání nalačno může vést ke vzniku gastritidy.

Je vědecky dokázáni , že lidé žvýkačky upřednostňují jídla rychlého občerstvení jako jsou hranolky či různé sladkosti před ovocem a zeleninou.

Když už žujete žvýkačky, zvolte si alespoň takové, které obsahují přírodní sladidla jako xylitol a sorbitol před cukrem, cyklamátem sodným nebo aspartamem.

Také se nedoporučuje žvýkat žvýkačku déle než 10 minut, dokonce ani na plný žaludek.

5. Nechoďte do postele

Hlad a nízká hladina cukru v krvi nám brání usnout, způsobují mělký spánek a vyvolávají předčasné buzení.

Zajímavé také je, že nedostatek spánku zvyšuje hladinu hormonů hladu. To je důvodem, proč potom druhý den po vynechané večeři více jíme.

Najíst se před spaním však také není dobrý nápad. Nejlepší je dát si tehdy sklenici teplého mléka s medem.

Mléko obsahuje vápník a hořčík – minerály, které podpoří spánek. Med zase zvýší hladinu glukózy v krvi a umožní nám snadněji usnout.

6. Intenzivní necvičte

Existuje názor, že cvičení na prázdný žaludek spaluje více kalorií. Pravdou však je, že to neovlivní úbytek tuku, ale úbytek svalové hmoty ano.

Kromě toho se s prázdným žaludkem cvičí obtížnější, protože vám chybí energie.

Namísto intenzivního cvičení dělejte raději aerobik. Předtím si však dejte malé občerstvení, protože každé cvičení zvyšuje tvorbu žaludečních kyselin, což bývá pro žaludek škodlivé.

7. Nenakupujte ani si nedělejte nákupní seznamy

Všichni víme, že hlad nás přinutí kupovat více potravin v supermarketu než kolik skutečně potřebujeme.

Podle výzkumu , vnitřní signál „potřebuji jídlo“ se promění na „chci víc“ a člověk pak tento vnitřní hlas i poslouchá a více nakupuje.

Nákupní seznamy si proto připravujte dopředu a vždy jen tehdy, když jste najedení. Ušetření peněz v obchodech také pomáhá, pokud platíte hotovostí namísto platební karty.

8. Nepijte džusy z citrusového ovoce

Kyseliny a tuhá vláknina v citrusovém ovoci dráždí prázdný žaludek, což je zvláště nebezpečné u lidí s gastritidou nebo žaludečními vředy, případně zvýšeným rizikem na tato onemocnění.

Výjimkou je jen pití vlažné vody smíchané s trochou čerstvé citronové štávy vypité ráno po probuzení. I zde by však měly následovat snídaně.

Čerstvě vytištěn džus z pomerančů, grapefruitů je dobré si také rozředit s vodou v poměru 1: 1 u lidí se žaludečními problémy nebo 2: 1 u ostatních (2 díly džusu, 1 díl vody).

9. Nehádejte se

Výzkum prokázal, že když jsme hladoví, spíše se pohádáme. Je to proto, že i sebeovládání vyžaduje energii, jejíž během hladu máme pomálu.

Pokud nemáte čas se před vážnější debatou najíst, pak alespoň vypijte nějaký teplý nápoj a nabídněte ho i druhé osobě.

Vaše diskuse pak bude takto mnohem plodnější a příjemnější.

Zdroj.domacaliecba