Nicméně jako preventivní opatření zkuste užívat železo jako doplněk stravy, a pokud příznaky během několika dní zmizí, pravděpodobně jste se trefili do černého. Mnoho lidí také trpí syndromem neklidných nohou. Syndrom neklidných nohou je stav, při kterém se příznaky zvyšují zejména večer a v noci, což velmi ztěžuje odpočinek. Pacienti pociťují trhavé pohyby končetin, například mírné křeče. Poté nemohou dobře relaxovat a jsou velmi nepříjemní. To je způsobeno právě špatným vstřebáváním železa ve stravě. Bylo zjištěno, že u lidí, kteří pravidelně konzumují stravu bohatou na železo, problém po určité době ustoupí.

Proč k tomu dochází?

Proč nemohou získat dostatek železa ze stravy? Na vině je nevyvážená strava a také rostoucí obliba vegetariánské a rostlinné stravy. Ačkoli jsou mnohé výhody těchto diet nepopiratelné, bohužel mohou mít nedostatek mnoha základních živin, včetně železa. Nejsnáze vstřebatelné železo se totiž nachází v živočišných produktech.

Doporučené množství pro ženy ve věku 19-50 let je 18 mg denně, v těhotenství se zvyšuje na 27 mg denně; doporučené množství pro muže ve věku 19-50 let je přibližně 8 mg denně; a doporučené množství pro ženy ve věku 50-50 let je přibližně 10 mg denně, v těhotenství se zvyšuje na 20 mg denně.