3) Vyhýbejte se toxinům

Toxiny nacházející se v pesticidech, plastech, domácích chemikáliích a dokonce i v matracích obsahují látky narušující nebo napodobující hormony.

Ty zabraňují tvorbě vlastních hormonů. Fungují na stejném principu jako například hormonální antikoncepce.

Pokud máte hormonální nerovnováhu, případně potíže s otěhotněním, vyhýbání se těmto toxinům je velmi důležité.

Vařte ve skleněných nebo kovových hrncích bez povlaků proti přilepení se jídla či potažené teflonem. Také se vyhýbejte ohřívání (v mikrovlnce) nebo uskladňování jídla v plastových nádobách.

Pořiďte si bio zeleninu a bio maso, nepoužívejte chemické pesticidy ani čisticí prostředky. Existují recepty pro výrobu čisticích prostředků, které nejsou toxické.

4) Spánek

Tento bod si zaslouží obzvlášť pozornost. Pokud nemáte dostatek spánku, vaše hormony prostě nedosáhnou stavu rovnováhy. Tečka.

Spánek vám nejen přispěje k hormonální rovnováze, ale zřejmě i prodlouží život, nemluvě o zmenšení šancí pro další onemocnění či snadnější udržení optimální váhy.

5) Užívání doplňků

V perfektním světě bychom ráno vstávali a večer šli spát spolu se sluncem, získávali z něj všechen potřebný vitamín D a hořčík z oceánů. A vedle toho relaxovali a cvičili v rovnovážném a bezstresovém světě.

Nicméně obávám se, že tento popis nesedí na nikoho z nás. Proto užívání vitaminových doplňků je ideální k vyplnění mezer.

Zde je pár specifických doplňků výživy, které je rozumné (s mírou) užívat:

Vitamin D – nejlepší je ho přijímat ze slunce. V případě nedostatku slunce nebo v zimních měsících je vhodné jej doplňovat doplňky ve formě vitaminu D3 nebo ve fermentovaném oleji z tresčích jater.

Fermentovaný olej z tresčích jater – poskytuje mnoho potřebných stavebních prvků pro produkci hormonů, včetně vitamínu A, D a K. Je také vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin a dalších prospěšných tuků.

Želatina – je výborným zdrojem vápníku, hořčíku a fosfátu. Podporuje produkci hormonů a zdravý zažívací trakt. Má také protizánětlivé účinky, speciálně v kloubech. Je dobré používat želatinu vyrobenou ze zvířat krmených čerstvou trávou, nejlépe v bio kvalitě. Taková zvířata jsou bohatší na živiny.

6) Cvičte s mírou

Pokud trpíte hormonální nerovnováhou, vytrvalostní nebo namáhavé cvičení může problém ještě více zhoršit, minimálně v krátkodobém horizontu.

Spánek je během fáze vyrovnávání hladiny hormonů důležitější, proto se soustřeďte na relaxační cvičení jakými jsou chůze či plavání.

Alespoň dočasně se vyhýbejte vytrvalostnímu běhu, kardio, aerobiku a podobným cvičením nadmíru zatěžujícím vaše srdce.

7) Zvedání těžkých vah

Zatímco vytrvalostní kardio může uškodit, krátké a intenzivní zvedání činek, pružin nebo posilovacích strojů může mít příznivé účinky.

Příznivé účinky vyplývají z toho, že jejich prováděním se spouští kaskáda příznivých hormonálních reakcí.

Snažte se tyto cviky provádět v 5 až 7 setech s váhou, která vám dá opravdu zabrat.

Najděte si, ale odbornou pomoc s formou a strukturou tréninku, pokud jste něco podobného ještě předtím nedělali. Špatná forma totiž může uškodit.

8) Konzumujte kokosový olej

Kokosový olej je úžasný pro zdraví. Poskytuje vám potřebné stavební bloky pro produkci hormonů, asistuje s hubnutím, snižuje záněty a dokonce má i antibakteriální účinek.

Pokud opravdu potřebuje naléhavou pomoc při poruchách s hormony, snažte se zkonzumovat 1/4 sklenice kokosového oleje denně.

Oblíbeným způsobem je také přidat si ho do kávy nebo čaje.

Představivosti se, ale meze nekladou a můžete si ho přimíchat do téměř každého jídla, ať už do polévky, salátů nebo jogurtu.

Sledujte nás na Facebooku

https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/