Pokud užíváte antikoagulační léky…

… Nepijte brusinkový džus

Některé studie ukázaly, že u pacientů, kteří pili brusinkový džus při užívání antikoagulačních léků, došlo k příliš velkému ředění krve, což může vést k různým komplikacím.

Pokud užíváte léky na ředění krve…

… Nejezte špenát

Špenát a další listová zelenina obsahující vitamín K mohou narušovat účinnost ředidel a antikoagulancií, čímž jsou méně účinné a zvyšují riziko krevních sraženin.

Měli byste se také vyhnout zelí, brokolici a další tmavě zelené zelenině.

Pokud užíváte tetracyklin (antibiotikum)…

… Vyhýbejte se mléčným výrobkům

Mléčné výrobky mají vysoký obsah vápníku, který může způsobit, že vaše tělo nebude schopné správně vstřebat antibiotikum, což snižuje jeho účinnost.

Tetracyklin byste měli užívat 1-2 hodiny před jídlem, aby měl tělo čas ho vstřebat.

Pokud užíváte léky na bakteriální infekce…

… Vyvarujte se uzenin

Užívání těchto léků při konzumaci potravin, které obsahují aminokyselinu tyramin, může způsobit nebezpečné tlakové skoky.

Tato aminokyselina se nachází v uzených nebo fermentovaných potravinách, jako jsou salámy, klobásy a sýry. Je také přítomen v banánech, avokádu, čokoládě a alkoholu.

Pokud užíváte léky na štítnou žlázu…


… Nejezte vlašské ořechy
Vlašské ořechy a další potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je sójová mouka, mohou bránit tělu ve správném vstřebávání léku. Většina lékařů doporučuje užívat léky na štítnou žlázu před spaním, aby je tělo stihlo vstřebat.

Každé tělo je samozřejmě jiné a reaguje jinak, proto se určitě vždy poraďte o možných lékových interakcích s jídlem se svým lékařem a určete pro vás ten nejlepší léčebný plán.

Zdroj:littlethings.com