2. Může snížit hladinu cukru v krvi

Pokud sledujete hladinu cukru v krvi, zásobte se těmito malinami. Obsah vlákniny a polyfenolů (antioxidantů) v malinách souvisí se sníženou hladinou cukru v krvi. Dělají to potlačením proteinů, které vedou k metabolické dysfunkci a inzulínové rezistenci u obézních jedinců, kteří konzumují stravu s vysokým obsahem tuku. 3Kromě toho maliny obsahují vysoký obsah tříslovin. Blokují alfa amylázu, což jsou enzymy, které přeměňují škrob na cukr. Tímto způsobem taniny v malinách zabraňují rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi. Kromě toho maliny mají také nízký obsah cukru. Pokud jste diabetik, před konzumací malin se poraďte s odborníkem. 

3. Může podporovat zdraví srdce

Pravidelné stravování malin může udržovat vaše srdce v dobré kondici. Nedávné studie zjistily, že konzumace potravin bohatých na flavonoidy, jako jsou maliny, snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, a to i v malém množství. Jedna taková studie ve skutečnosti zjistila, že pravidelný a trvalý příjem antioxidantů z bobulí snižuje riziko srdečních onemocnění o 32 procent u mladých a středních žen. Zejména antokyany (typ flavonoidu a antoxidantu) snižují zánět, zabraňují hromadění krevních destiček a snižují krevní tlak, což vše vede k srdečním problémům. 5

Kromě toho bylo zjištěno, že draslík v malinách snižuje riziko úmrtí na ischemickou chorobu srdeční. 

4. Může zabránit rakovině

Obsah antioxidantů v červených malinách může inhibovat růst rakovinných buněk. Studie ve zkumavkách zjistily, že pravidelné doplňování blokuje růst rakovinných buněk na rakovinných buňkách tlustého střeva, prostaty, prsu a úst. 7Kromě toho další taková studie zjistila, že extrakt z červené maliny vylučuje až 90 procent buněk rakoviny žaludku, tlustého střeva a prsu, zatímco samostatná studie ve zkumavce zjistila, že antioxidant v červené malině známý jako sanguiin H-6 podnítil buňku smrt 40% buněk rakoviny vaječníků. 

Aby toho nebylo málo, jedna studie na zvířatech zjistila, že extrakt z červených malin brání růstu rakoviny jater u myší, přičemž riziko vzniku nádoru klesá s každou další dávkou extraktu. To znamená, že před potvrzením této výhody jsou zapotřebí další studie, zejména studie na lidech. 

5. Může pomoci při hubnutí

S pouze 64 kalorií na šálek, jejich přirozenou sladkostí a skutečností, že jsou 85 procent vody, jsou maliny skvělým občerstvením, pokud sledujete svoji váhu. 11Jedna studie, která byla provedena na myších, zjistila, že ty, které krmily maliny, získaly menší váhu než ty, které byly na stravě s vysokým obsahem tuku. Samostatná studie zjistila, že myši krmené stravou s vysokým obsahem tuku a podávané vysoké dávky malinových ketonů získaly menší váhu než ty, které nebyly. To znamená, že lidské studie jsou nejednoznačné a vyžadují další výzkum. 

6. Může zlepšit artritidu

Čerstvé maliny mají krátkou životnost, takže si nezapomeňte koupit místní a spotřebovat je do 2 dnů. Vyhněte se každému, kdo vypadá rozdrceně nebo plesnivě. Kdykoli je to možné, konzumujte maliny syrové a vyhýbejte se výrobkům s přídavkem cukru, jako jsou džemy.

Maliny blokují COX-2, enzym odpovědný za vyvolání zánětu a bolesti. To z nich dělá dobrou obranu proti artritidě. 14Některé studie zjistily, že krysy ošetřené extraktem z červených malin měly na rozdíl od těch, které ne, snížené riziko artritidy. 15U potkanů, kteří měli artritidu, malinový extrakt snižoval závažnost příznaků. V jiné studii měli krysy, kterým byl podáván extrakt, menší otok a destrukci kloubů než ti, kteří nebyli. 

7. Může zmírnit příznaky stárnutí pokožky

Maliny mají vysoký obsah vitaminu C, svatý grál zdravé, mladší pleti. Tento vitamin působí jako antioxidant, který bojuje proti poškození volnými radikály, zlepšuje produkci kolagenu a odvrací poškození sluncem. 

Zdroj:curejoy.com