1. LEVANDULE

ložnicové rostliny - levandule

Vůně levandule je velmi relaxační, a proto je jednou z nejznámějších rostlin, pokud jde o snížení úzkosti a navození spánku. Jeho vůně zpomaluje srdeční tep, snižuje krevní tlak a bojuje proti stresu. Také jeho vůně dokáže uklidnit pláč miminek.

Známější je však používání esenciálních olejů a speciálních produktů, ale někdy zapomínáme na ten nejjednodušší způsob, jak toho využít: mít voňavou levanduli v květináči!

2. JASMÍN

ložnicové rostliny - jasmín

Stejně jako vůně levandule i vůně jasmínu uklidňuje tělo i mysl. Bylo prokázáno, že snižuje úzkost a jeho účinek nemá nic společného s vůní, spíše se do ložnice velmi hodí bílá barva jeho okvětních lístků, která zprostředkovává klid a pohodu.

3. HADÍ ROSTLINA

ložnicové rostliny - hadí rostlina

Pokud stále pochybujete o vhodnosti spánku s rostlinou, která dýchá, nebudete mít žádné výmluvy s hadí rostlinou : tato rostlina v noci vydává kyslík a zároveň přijímá oxid uhličitý.

Pro svůj podlouhlý tvar je také známý jako „tchýnin jazyk“ a je jednou z nejvíce čistících rostlin pro vzduch vůbec, protože jej dokáže vyčistit od částic formaldehydu, trichlorethylenu a benzenu, toxických a karcinogenních. látky, které jsou přítomné v lepidlech, emailech a čisticích prostředcích.

4. ALOE VERA

ložnicové rostliny - aloe vera

Důvodů, proč mít doma rostlinu Aloe Vera , je mnoho , protože ji můžeme použít například k ošetření pokožky při popáleninách.

Kromě toho je ale NASA uvedena jako jedna z hlavních rostlin pro zlepšení ovzduší, protože funguje podobně jako hadí rostlina – která v noci vydává kyslík – a proto podporuje klidnější spánek.

5. GARDENIE

ložnicové rostliny - gardénie

I když mohou být poněkud náročné na údržbu, gardénie se svými lesklými listy a vonnými květy jsou oblíbené v ložnicích, protože studie ukazují, že pomáhají dosáhnout kvalitnějšího spánku, dokonce i ve srovnání s účinností Valia.

6. ANGLICKÝ BŘEČŤAN

ložnicové rostliny - břečťan

Anglický břečťan může podle studií zlepšit příznaky astmatu a alergií. A co víc. American College of Allergy, Asthma and Immunology oznámila, že anglický břečťan odstraní 94 % vzdušných výkalů a 78 % vzdušných plísní za pouhých 12 hodin.

Z tohoto důvodu je tato rostlina ideální pro zlepšení kvality spánku, zejména pro lidi, kterým špatně dýchá.

7. MÍR LILY

pokojové rostliny - mírová lilie

Její název nás může přimět k zamyšlení, že by tato rostlina měla být indikována, aby nás doprovázela v noci, a je to tak. Je to další z rostlin, která podle NASA čistí vzduch: pomáhá filtrovat škodlivé složky, jako je benzen, trichloretylen, toxiny formaldehydu.

Navíc vlhkost, kterou vydávají její květy, může zvýšit vlhkost v místnosti až o 5 %, což je prospěšné pro spánek, protože potlačuje vzdušné mikroby, které mohou vyvolat alergie. Pomáhá také ulevit od dráždivého suchého nosu a krku, které vás drží celou noc vzhůru.

Nyní víte, že některé rostliny mohou být v noci vašimi nejlepšími přáteli. Kterou si dáte do svého pokoje?

Zdroj:bioguia.com