4) Rychlé kynuté těsto

Toto je nejjednodušší recept na těsto na koláče, buchty, pirohy, šneky nebo pizzu. Je určen těm, kteří nemají času nazbyt a občas něco upečou.

SUROVINY

  • 1 pol. lž. sušeného droždí nebo 50 g čerstvých kvasnic
  • 2 pol. lž. cukru
  • 3 sklenice mouky
  • 300 ml teplé vody nebo mléka
  • 1 čaj. lž. soli
  • 1/3 sklenice rostlinného oleje

PŘÍPRAVA

1) Tekutina by měla být mírně teplá, optimálně mezi 35 a 40 stupni. Ve vodě rozpusťte cukr, 3 polévkové lžíce mouky a suché droždí. Máte-li čerstvé kvasnice, nepřidávejte mouku.

2) Přikryjte čistou utěrkou a položte na teplé místo na 15−30 minut.

3) Když kvásek vzejde, přidejte rostlinný olej a sůl. Po menších množstvích přidejte mouku (nejlépe prosíváme) a zpracovávejte těsto, dokud se nepřestane lepit na ruce. Dejte je znovu na teplé místo na 15−20 minut. Těsto by mělo nakynout alespoň 1,5krát.

4) Pokud chcete dělat pizzu, vytáhněte těsto do plátu požadované tloušťky. Naskládejte náplň a pečte po dobu 10−15 minut v troubě předehřáté na 180−200 stupňů.

5) Buchty nebo koláče by před pečením měly stát 15 minut na plechu a kynout.

5) Linecké těsto (křehké)

To je základ všeho pečení, tartletek, cheesecaků. Vypadá lahodně, příprava je velmi rychlá. Podle chuti můžete přidat jakoukoli příchuť, citrónovou kůru, mleté ořechy, kakao. A pokud ho připravíte bez cukru, může být těsto použito pro koláče zalité želatinou.

SUROVINY

  • 3 sklenice mouky
  • 250 g másla
  • 1 sklenice cukrtu
  • 15 g vanilkového cukru
  • 1 čaj. lž. prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • špetka soli

PŘÍPRAVA

1) Pečlivě utřete cukr a změklé máslo.

2) Přidejte zbývající přísady, vypracujte pružné těsto a nechte 30 minut odpočívat v ledničce.

3) Vytvarujte pečivo a pečte 20−30 minut na 180−200 stupňů.

6) Těsto na tenké palačinky

Vždy se povedou a nelepí se na pánev.

SUROVINY

  • 2 sklenice mouky
  • 5 vajec
  • 2 pol. lž. prášku do pečiva
  • 2,5 sklenice mléka
  • sůl acukr podle chuti

V mixéru nebo šlehači smíchejte všechny přísady s výjimkou oleje, ten přidejte na konec. Nechejte stát 15 minut a znovu promíchejte. Smažte palačinky tak, že nalijete malé množství těsta do pánve.

7) Těsto na načechrané palačinky

Tyto lívance jsou perfektní. Nemá smysl hledat lepší recept, vše je promyšleno do podrobností. Všechny suroviny do těsta by měly mít pokojovou teplotu.

BUDETE POTŘEBOVAT

  • 0,5 l kefíru
  • 2 vejce
  • 1/2 sklenice cukru
  • 2,5 sklenice mouky
  • 1,5 čaj.lž. prášku do pečiva
  • špetku soli

PŘÍPRAVA

1.  Smíchejte tekutiny s cukrem. Pak k nim postupně přidávejte mouku a prášek do pečiva. Konzistence těsta by měla být jako hustá zakysaná smetana.

  1. Dobře promíchejte a nechte 30 minut odstát. Už žádné další máchání těsta!
  2. Když se na povrchu začnou dělat bubliny, můžete začít smažit lívance. Těsto nabírejte opatrně, začínejte po okrajích, aby nedošlo k uvolnění vzduchových bublin.
  3. Lívance smažte na středním ohni pod pokličkou až do prvního otočení. Po otočení už pokličkou nezakrývejte.

Nejdůležitější složkou při přípravě dokonalého těsta je dobrá nálada. Jídlo nebude chutné, pokud je vaříte zachmuření. Dokonce i když nemáte čas, a máte chuť na něco dobrého, doporučuji připravit jemný koláč s rozinkami a kefírem za 5 minut.

Na svátky nekupuji koláče v obchodě a vám, milí čtenáři, to také neradím. Dezert lepší než v obchodě si můžete vždy připravit doma. Chcete-li udělat perfektní biskvit, nepotřebujete toho tolik: mouku, vejce a horkou vodu.

Přeji vám při pečení jen samé dobré výsledky! Napište nám v komentářích váš osvědčený recept na chutné těsto, opravdu oceníme užitečné tipy našich čtenářů!

Sdílejte tyto recepty s přáteli, budou Vám vděční.

1
2