5-minutové tiramisu do sklenic
Potřebujeme (na 3 velké sklenice a 6 malých):
200 g jakýchkoliv sladkých sušenek nebo piškotů
200 g nízkotučného tvarohu
100 g zakysané smetany
50 g moučkového cukru
Vychladlou kávu (připravenou z 1 lžičky kávy)
Pár kapek vanilkové esence (můžeme nahradit vanilkovým cukrem)
Kakao na posypání
postup:
Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, cukrem a vanilkou. Sušenky rozmixujeme v mixéru. Do sklenic vrstvíme sušenky a pokapeme kávou a následně krém. Já to dělám tak, že na dno navrstvíme krém, na něj sušenky, pokapat kávou a opět krém. Nakonec posypeme kakaem nebo dozdobíme oříšky či čokoládou. Můžete na vrsch i kápnout trochu rumu. Vložíme do chladničky vychladnout.
Fitness dezert: Tvarohovo-smetanové sklenice s ovocem
Rychlý a jednoduchý dezert, který se u nás doma těší velké oblibě. Je plný zdravého tvarohu, ovoce, lahodné smetany a neobsahuje žádný cukr. Připravte si ho i vy!
potřebujeme:
300 g jemného tvarohu
150 g zakysané smetany
2 lžíce medu
1 lžíci želatiny v prášku
100 ml Mieke
Ovoce podle chuti:
1 ks banánu
1 ks kiwi
Broskev, mandarinka, pomeranč
postup:
Tvaroh vyšleháme se zakysanou smetanou a medem. Ovoce oloupeme a nakrájíme na kolečka – pomeranč, broskev a mandarinku – na měsíčky.
Želatinu nasypeme do 100 ml mléka a necháme nabobtnat. Pak přendáme na ohneň a zahříváme, dokud se nerozpustí – nevaříme!
Želatinu necháme vychladnout a potom ji vmícháme do tvaroho-smetanové směsi.
Připravíme si dezertní sklenice, do kterých postupně vrstvíme krém a ovoce. Vrch můžeme ozdobit drcený oříšky, čokoládou nebo karamelem.
Dezert uložíme na 30 minut ztuhnout do lednice.
Mandarinková panna cotta
potřebujeme:
300 ml smetany na šlehání
400 ml mandarinkové šťávy
60 g cukru
20 g želatiny v plátech
30 ml vody
30 ml mléka
50 g tvarohu jemného
vanilkový cukr
Manradínky
postup:
Nejdříve připravte krémovou vrstvu. Polovina želatiny do 50 ml studené šťávy a nechte nabobtnat. V pánvi smíchejte mléko, smetanu, 100 ml šťávy, tvaroh, vanilkový cukr a polovinu cukru. Dejte na malý plamen, přidejte kůru a neustále se míchejte.
Odstraňte krémovou hmotu z tepla, přidejte želatinu a dobře promíchejte, dokud se úplně nerozpustí. Dejte do ledničky asi na hodinu, dokud nepřipravíte zbytek dezertu.
Chcete-li vytvořit Mandarinková želé, namočte druhou část želatiny do 50 ml šťávy a nechte ji 30 minut nabobtnat. V samostatné pánvi smíchejte 200 ml šťávy, vodu a zbývající cukr, přiveďte k varu a přidejte nabobtnalou želatinu. Vše dobře promíchejte a nechte mírně vychladnout.
Vyberte zahlazeno sklenice z chladničky a navrstvit na vrch mandarinkové želé i s kousky mandarinek.
Dezert nechte v lednici až do vychlazení. Hotový dezert může být zdobený Mandarinková plátky, strouhanou čokoládou nebo kokosovými hoblinkami.
Mléčný pěnový dezert
Skvělý dezert nejen pro děti, který připomíná oblíbeného mléčného Pribináčika. Je vynikající, lahodný a nenáročný na přípravu. Moje děti ho také nazývají „teplá zmrzlina“ protože chutí opravdu připomíná smetanovou pochúťku.Vyskúšajte tuto dobrotu i vy! 🙂
potřebujeme:
500 ml bílého jogurtu
175 g zakysané smetany
1 lžíci želatiny v prášku
2 lžíce studené vody
50 g moučkového cukru
½ bal. vanilkového cukru
postup:
Želatinu necháme nabobtnat ve vodě a pak rozpustíme zahříváním na mírném plameni (nevaříme). Sejmeme z plamene a necháme vychladnout.
Jogurt smícháme se zakysanou smetanou a oběma druhy cukru. Šleháme po dobu přibližně 3 minut.
Do hmoty postupně vlijeme za stálého šlehání i vychladlou želatinu a šleháme ještě 3 minuty.
Hmotu navrstvíme do dezertních sklenic a vložíme na 2-4 hodiny do chladničky.
Lehký tvarohovo-jogurtový dezert
Rychlý dezert s jednoduchou přípravou bez přidaného cukru. Ideální pro každého, kdo oblibě lahodné pochoutky plné živin, které zbytečně nezatíží váš organismus.
potřebujeme:
200 g jemného tvarohu (s nižším obsahem tuku)
100 g bílého jogurtu
1 zralý banán
1 lžíci medu
postup:
Banán oloupeme a nakrájíme na kousky a vložíme do mixéru. Přidáme bílý jogurt, tvaroh a rozmixujeme. Nakonec přidáme med a vše promícháme.
Vznikne nám hustý a vzdušný krém. Připravíme si dezertní poháry a krém navrstvíme do sklenic. Ozdobíme kolečky banánů a drcenými Grahamovými sušenkami. Vložíme vychladit do lednice a můžeme podávat.
Zdroj:Dobrenoviny.sk