Dezert z tvarohu

potřebujeme:

  • 700 g zakysané smetany
  • 400 g tvarohu (jemného)
  • 250 g cukru
  • 100 ml vody
  • 30 g želatiny v prášku
  • 4 Mandarinky
  • 20 g másla,
  • 10 g vanilkového cukru.

postup:

Namočte želatinu do studené vody a dobře promíchejte, nechte nabobtnat 10 minut (nebo podle návodu na obalu).

Očistěte mandarinky, oddělte měsíčky a odstraňte bílé části.

Dejte máslo do horké pánve, počkejte, dokud se roztaje, pak přidejte měsíčky mandarinek, 1,5 lžičky cukru a opatrně promíchejte dřevěnou vařečkou – od roztání cukru nechte na pánvi 1-2 minuty. Karamelizované mandarinky přeložte na talíř a nechte vychladnout.

Do misky dejte tvaroh, vanilkový cukr, 5 lžic zakysané smetany, polovinu zbývajícího cukru a dobře promíchejte ručním šlehačem. Zbývající kyselou smetanou a cukr dejte do samostatné mísy a vyšlehejte s mixérem, aby se cukr zcela roztál a potom přidejte tvarohovou směs. Pomalu přilijte do směsi želatinu (želatinu jsme si zahříváním rozpustili podle návodu na obalu) a dobře promíchejte. Do směsi dejte i plátky mandarinky a promíchejte. Ponechte pár měsíčků mandarinek na dekoraci.

Nalijte hmotu do formy (například bábovkové) a plátky mandarinek můžete ve směsi jemně rozmíchaným lžící, aby byly po celém objemu směsi.

Formu zakryjte fólií a vložte ji do chladničky minimálně 2 hodiny. Po dvou hodinách vložte formu do horké vody na 15 sekund, pak obraťte dnem vzhůru a vyklopte. Posypte vrch dortu kokosem a dejte plátky mandarinky na vrch, pak nakrájejte a podávejte.

Pamlsek z bábovkové formy

potřebujeme:

  • Želatina – 40 g;
  • Voda – 120 ml;
  • Tvaroh – 700 g;
  • Zakysaná smetana – 200 ml (což nejhustší);
  • Cukr kr. – 150 g;
  • Vanilin – podle chuti;
  • Broskve nebo meruňky – 1 ks;
  • Piškoty – 150 g;

postup:

Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě a následně zahříváním rozpustíme. Pak necháme mírně vychladnout.

Tvaroh utřeme se zakysanou smetanou, cukrem, vanilkou – nejlépe je na míchání použít elektrický šlehač.

Do tvarohové hmoty vmícháme želatinu.

Ovoce si nakrájíme na kousky a jdeme vrstvit. Do silikonové formy navrstvíme část tvarohové hmoty, potom přidáme kousky ovoce, další vrstva tvarohového krému, ovoce a zlehka nakrájené piškoty. Přidáme zbytek krému, uhladíme a dáme do lednice na minimálně 3 hodiny, nebo dokud směs neztuhne. Pak jednoduše vyklopíme z formy a můžeme krájet.

Pokračování na další straně