Dezert z tvarohu
potřebujeme:
- 700 g zakysané smetany
- 400 g tvarohu (jemného)
- 250 g cukru
- 100 ml vody
- 30 g želatiny v prášku
- 4 Mandarinky
- 20 g másla,
- 10 g vanilkového cukru.
postup:
Namočte želatinu do studené vody a dobře promíchejte, nechte nabobtnat 10 minut (nebo podle návodu na obalu).
Očistěte mandarinky, oddělte měsíčky a odstraňte bílé části.
Dejte máslo do horké pánve, počkejte, dokud se roztaje, pak přidejte měsíčky mandarinek, 1,5 lžičky cukru a opatrně promíchejte dřevěnou vařečkou – od roztání cukru nechte na pánvi 1-2 minuty. Karamelizované mandarinky přeložte na talíř a nechte vychladnout.
Do misky dejte tvaroh, vanilkový cukr, 5 lžic zakysané smetany, polovinu zbývajícího cukru a dobře promíchejte ručním šlehačem. Zbývající kyselou smetanou a cukr dejte do samostatné mísy a vyšlehejte s mixérem, aby se cukr zcela roztál a potom přidejte tvarohovou směs. Pomalu přilijte do směsi želatinu (želatinu jsme si zahříváním rozpustili podle návodu na obalu) a dobře promíchejte. Do směsi dejte i plátky mandarinky a promíchejte. Ponechte pár měsíčků mandarinek na dekoraci.
Nalijte hmotu do formy (například bábovkové) a plátky mandarinek můžete ve směsi jemně rozmíchaným lžící, aby byly po celém objemu směsi.
Formu zakryjte fólií a vložte ji do chladničky minimálně 2 hodiny. Po dvou hodinách vložte formu do horké vody na 15 sekund, pak obraťte dnem vzhůru a vyklopte. Posypte vrch dortu kokosem a dejte plátky mandarinky na vrch, pak nakrájejte a podávejte.
Pamlsek z bábovkové formy
potřebujeme:
- Želatina – 40 g;
- Voda – 120 ml;
- Tvaroh – 700 g;
- Zakysaná smetana – 200 ml (což nejhustší);
- Cukr kr. – 150 g;
- Vanilin – podle chuti;
- Broskve nebo meruňky – 1 ks;
- Piškoty – 150 g;
postup:
Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě a následně zahříváním rozpustíme. Pak necháme mírně vychladnout.
Tvaroh utřeme se zakysanou smetanou, cukrem, vanilkou – nejlépe je na míchání použít elektrický šlehač.
Do tvarohové hmoty vmícháme želatinu.
Ovoce si nakrájíme na kousky a jdeme vrstvit. Do silikonové formy navrstvíme část tvarohové hmoty, potom přidáme kousky ovoce, další vrstva tvarohového krému, ovoce a zlehka nakrájené piškoty. Přidáme zbytek krému, uhladíme a dáme do lednice na minimálně 3 hodiny, nebo dokud směs neztuhne. Pak jednoduše vyklopíme z formy a můžeme krájet.
Pokračování na další straně