Kuřecí polévka se zeleninou a smetanou
2,5 litru kuřecího vývaru
200 g brambor
1 mrkev
200 g kukuřičného škrobu
200 ml smetany
50 g bylinek
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky pepře
Příprava
Připravte kuřecí vývar, vyjměte maso, nakrájejte na malé kousky a vraťte ho zpět do hrnce.
Brambory nakrájejte na kostičky a mrkev na kolečka. Potom jemně nakrájejte zeleninu.
Přidejte zeleninu a kukuřičný škrob do vývaru. Vařte 20-25 minut.
Na konci vaření přidejte smetanu, koření, nakrájenou zeleninu a nakrájené maso.
Podávejte polévku s chlebem nebo krutony.
Kuřecí polévka s nudlemi a zeleninou
2 litry vody
200 g kuřecích stehen
150 g těstovin
1 cibule
2 bobkové listy
1 mrkev
200 g brambor
1 kořen petržele
50 g nasekané petrželky
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky pepře
1/2 lžičky suchých bylin
Příprava
Zalijte kuřecí stehna vodou a přiveďte k varu.
Přidejte cibuli, bobkový list a vařte vývar 1 hodinu.
Vytáhněte cibuli a bobkový list z hrnce.
Nakrájejte mrkev a petržel.
Brambory nakrájejte na malé kostičky.
Přidejte do vývaru brambory, cibuli, mrkev, koření a byliny.
Přiveďte polévku k varu a vařte na nízké teplotě po dobu 15 minut.
Vytáhněte kuřecí stehna z hrnce, oddělte maso a vložte zpět do vývaru.
Přidejte nudle a vařte polévku dalších 15 minut.
Podávejte polévku a přidejte trochu bylinek.
Vynikající květáková polévka
potřebujeme:
1 středně velkou hlávku květáku
1 středně velkou mrkev – oloupanou a nastrouhanou
¼ hrnku nanejemno nasekaného celeru (stonky)
2 hrnky zeleninového vývaru
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
špetku soli
Špetku černého mletého pepře
Špetku sladké papriky
2 hrnky mléka
1 hrnek tvrdého strouhaného sýra (ideálně čedaru)
postup:
Květák rozdělíme na růžičky a spolu s mrkví a celerem přendáme do hrnce. Zalijeme vývarem a přivedeme do varu. Vaříme přibližně 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
V samostatném kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku, sůl a pepř. Přiléváme mléko, přičemž stále mícháme, aby ve hmotě nebyly hrudky.
Přivedeme do varu a necháme vařit asi 2 minut, dokud hmota nezačne houstnout. Nezapomínáme na stále míchání. Nakonec přidáme strouhaný sýr a necháme rozpustit na nejslabším plameni.
Potom tuto směs vmícháme do zeleninové směsi, dobře promícháme a podle potřeby dochutíme pepřem a solí.
Zdroj:Radynadzlato