Kuřecí polévka se zeleninou a smetanou

2,5 litru kuřecího vývaru
200 g brambor
1 mrkev
200 g kukuřičného škrobu
200 ml smetany
50 g bylinek
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky pepře
Příprava

Připravte kuřecí vývar, vyjměte maso, nakrájejte na malé kousky a vraťte ho zpět do hrnce.

Brambory nakrájejte na kostičky a mrkev na kolečka. Potom jemně nakrájejte zeleninu.

Přidejte zeleninu a kukuřičný škrob do vývaru. Vařte 20-25 minut.

Na konci vaření přidejte smetanu, koření, nakrájenou zeleninu a nakrájené maso.

Podávejte polévku s chlebem nebo krutony.

Kuřecí polévka s nudlemi a zeleninou

2 litry vody
200 g kuřecích stehen
150 g těstovin
1 cibule
2 bobkové listy
1 mrkev
200 g brambor
1 kořen petržele
50 g nasekané petrželky
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky pepře
1/2 lžičky suchých bylin
Příprava

Zalijte kuřecí stehna vodou a přiveďte k varu.

Přidejte cibuli, bobkový list a vařte vývar 1 hodinu.

Vytáhněte cibuli a bobkový list z hrnce.

Nakrájejte mrkev a petržel.

Brambory nakrájejte na malé kostičky.

Přidejte do vývaru brambory, cibuli, mrkev, koření a byliny.

Přiveďte polévku k varu a vařte na nízké teplotě po dobu 15 minut.

Vytáhněte kuřecí stehna z hrnce, oddělte maso a vložte zpět do vývaru.

Přidejte nudle a vařte polévku dalších 15 minut.

Podávejte polévku a přidejte trochu bylinek.

Vynikající květáková polévka

potřebujeme:

1 středně velkou hlávku květáku

1 středně velkou mrkev – oloupanou a nastrouhanou

¼ hrnku nanejemno nasekaného celeru (stonky)

2 hrnky zeleninového vývaru

3 lžíce másla

3 lžíce hladké mouky

špetku soli

Špetku černého mletého pepře

Špetku sladké papriky

2 hrnky mléka

1 hrnek tvrdého strouhaného sýra (ideálně čedaru)

postup:

Květák rozdělíme na růžičky a spolu s mrkví a celerem přendáme do hrnce. Zalijeme vývarem a přivedeme do varu. Vaříme přibližně 15 minut, dokud zelenina nezměkne.

V samostatném kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku, sůl a pepř. Přiléváme mléko, přičemž stále mícháme, aby ve hmotě nebyly hrudky.

Přivedeme do varu a necháme vařit asi 2 minut, dokud hmota nezačne houstnout. Nezapomínáme na stále míchání. Nakonec přidáme strouhaný sýr a necháme rozpustit na nejslabším plameni.

Potom tuto směs vmícháme do zeleninové směsi, dobře promícháme a podle potřeby dochutíme pepřem a solí.

Zdroj:Radynadzlato