Chronická únava

Anderson říká, že rakovina děložního čípku také způsobuje chronickou únavu a pomalost.

– Toto není první příznak, na který bychom měli reagovat, ale může být i přítomen. Pokud stav chronické únavy nezmizí, neignorujte to – říká.

Zažívací potíže

Časté močení nebo pocit, že musíte vždy jít na záchod, jsou také příznaky spojené s touto nemocí, říká Cohen. Pokud tyto příznaky, stejně jako cokoli jiného, ​​do týdne nezmizí nebo se zhorší, je čas navštívit lékaře.

Kouříte (nebo jste kouřil v minulosti)

Ano, toto je rizikový faktor, nikoli symptom. Kuřáci (stejně jako bývalí kuřáci) by ale měli vědět, že tento jejich škodlivý zvyk podle studie zveřejněné v International Journal of Cancer zdvojnásobuje riziko onemocnění. Anderson říká, že všechny výše uvedené příznaky, pokud jsou způsobeny rakovinou děložního čípku, se s největší pravděpodobností objeví na konci 30., 40. nebo 50. let.

– Viděli jsme rakovinu dělohy u žen ve věku 20 let, ale také mnohem později v životě. Nejčastěji jsou však postiženy ženy ve věku 45 až 50 let – vysvětluje.

V Česku onemocní rakovinou děložního čípku ročně 350 žen a 120 žen na následky tohoto onemocnění zemře. Premaligní změny na děložním čípku (CIN – cervikální intraepiteliální neoplazie) lze Pap testem odhalit o deset let dříve a včasná léčba může zabránit pozdějšímu rozvoji rakoviny.

Pokračování na další straně