Použití bazalky v lidovém léčitelství:

Při zánětech očí a uší
K léčbě očních onemocnění (konjunktivitida, šedý zákal, glaukom) použijte nálev 1 polévkové lžíce. l sušené bylinky bazalky na 1 polévkovou lžíci. vařící voda. Vychlazené prostředky vymývají oči několikrát denně. 2 polévkové lžíce. l bylinky spaříme 0,5 l vroucí vody a na mírném ohni přivedeme k varu, poté 10 minut louhujeme. Obklad by měl být aplikován obvyklým způsobem každý den, zatímco ucho bolí. Kromě toho můžete použít esenciální olej z bazalky, který se prodává v každé lékárně. Zahřátý olej se vkápne 1-2 kapky do ucha – zmírňuje zánět a bolest.

Při nervovém vypětí, kloubech, bolestech hlavy
Pokud chcete překonat neustálou zlomenost, únavu, podrážděnost, apatii, začněte pít bazalku jako čaj. Bylinu stačí spařit sklenicí vroucí vody a louhovat 15-20 minut. Pijte 2x denně s plátkem citronu, cukru nebo medu a brzy pocítíte příval energie. Tento čaj zmírňuje bolesti hlavy a svalů způsobené napětím. Bolest zmizí, pokud žvýkáte pár čerstvých lístků nebo masírujete spánky bazalkovým esenciálním olejem. Rostlina pomáhá vyrovnat se se stresem, posiluje nervový systém, zlepšuje pohodu a zlepšuje výkon.

Při zánětech úst, bolestech v krku a zubech
Tyto přírodní prostředky jsou schopny zničit až 99 % choroboplodných zárodků v našich ústech, aniž by poškodily tělo. Pokud jsou rány na tvářích, jazyku, dásních, bazalka je dokonale hojí. Proto je dobré při stomatitidě a angíně vyplachovat ústa odvarem z bazalky nebo žvýkat čerstvé listy. Zelení se používají v boji proti bolesti zubů, zubnímu kazu a zubnímu kameni. K utišení bolesti zubů stačí rozkousat pár lístků bazalky a přidržet takovou „žvýkačku“ na nemocný zub. Odvar nebo nálev z rostliny posiluje dásně. Sušený bazalkový prášek se používá k čištění zubů.

S nevolností, pálením žáhy, otravou, onemocněními gastrointestinálního traktu
Odvar z bazalky odstraňuje nevolnost a zvracení. Pokud sníte něco zkaženého, ​​konzumace listů bazalky vám pomůže vyrovnat se s otravou. Proto se vonné bylinky používají do pokrmů, zejména do masa. Tato koření stimulují trávení a vstřebávání živin.

Bazalková zelení normalizuje střevní mikroflóru, odvary a nálevy zmírňují nadýmání, plynatost a křeče, užívají se při kolitidě a gastritidě. Rostlinné extrakty se používají k léčbě pálení žáhy a říhání.

Pro zlepšení stavu pokožky a vlasů
Domácí masky s bazalkou vás zbaví akné, zarudnutí a stárnutí pleti. Díky unikátní sadě složek rostlina omlazuje pokožku, čistí póry, tonizuje, zklidňuje, vyhlazuje povrch a zlepšuje pleť, léčí akné, stimuluje regeneraci buněk.

Bazalka dokonale tonizuje povadlou pokožku. Pro navrácení čistého oválného obličeje postačí 2-3x týdně nanést kašičku z drcených listů na pokožku obličeje, krku a dekoltu.

Aby byly vlasy husté, pružné a lesklé, aby se odstranilo svědění a suchost pokožky hlavy, použijte bazalkový nálev ihned po umytí šamponem. Musíte zalít 100 g sušené nebo čerstvé bazalky 0,5 litru vroucí vody, nechat půl hodiny vyluhovat, napnout a namočit vlasy do tohoto nástroje po dobu 2-3 minut.

Vědci tvrdí, že zdravotní přínosy bazalky jsou nepopiratelné. Jeho protiplísňové, protizánětlivé, antioxidační vlastnosti pomáhají ničit infekce, stimulují kardiovaskulární systém, zlepšují stav pokožky a vlasů, výrazně posilují imunitní systém.

Odborníci doporučují jíst čerstvou nebo sušenou bazalku každý den pro udržení odolnosti vůči nachlazení v chladném období. Listy bazalky je nejvýhodnější zamrazit na zimu v mrazáku.

Sušená bazalka má bohatší aroma než mražená, zachovává si všechny užitečné vlastnosti. Rostlinu spolu se stonky je vhodné sbírat před rozkvětem, sušit v tmavé, větrané místnosti. Nebo předehřívejte 1 hodinu v troubě s otevřenými dvířky na 40 stupňů. Sušenou bazalku skladujte nejlépe v hermeticky uzavřené porcelánové nebo skleněné nádobě.

Informace zahrnují informace o vývoji a vývoji výuky a nelékařského poradenství, diagnostiky či léčby. Tento materiál nemá žádný známý terapeutický účinek. Pokud máte nějaké otázky týkající se vašeho zdraví, vždy se poraďte se svým lékařem.

Zkušení zahrádkáři vědí, že když pokožku potřete čerstvou bazalkou, můžete zaplašit hmyz. Používáte tuto rostlinu pouze jako koření? Nyní víte, jak užitečná je bazalka.

Zdroj..0342.ua