Postup přípravy:

  1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout, ideálně přes noc, aby se z nich odpařila co nejvíce voda.
  2. Očistíme brambory a nastrouháme je na jemném struhadle.
  3. Na pracovní desku nasypeme mouku, přidáme nastrouhané brambory a sůl a rychle vypracujeme těsto. Můžeme přidat trochu mouky, pokud se těsto příliš lepí, ale s moukou zacházíme opatrně, protože přidání příliš mnoho mouky může způsobit, že lokše budou tvrdé.
  4. Z těsta vytvoříme palici a nakrájíme ji na kusy. Z kusů vytvoříme větší knedlíčky, které rozválíme na lokše.
  5. Pečeme je na suché pánvi z každé strany, dokud se na povrchu neobjeví hnědé flíčky.
  6. Hotové lokše potřeme rozpuštěným kachním nebo husím tukem nebo rozpuštěným máslem a můžeme podávat.