Manchinel strom

Další notoricky známou rostlinou je manchinel tree (lat. Hippomane mancinella), kterému se také říká „strom smrti“ a jehož plody neuvěřitelně připomínají jablko, proto se mu také říká „jablko smrti“. Strom roste v jižních částech Severní Ameriky a severních částech Jižní Ameriky a je tak jedovatý, že se ani za deště nedoporučuje stát pod ním. Konkrétně organická sloučenina forbol smíchaná s dešťovou vodou může způsobit vážné popáleniny. Nedoporučuje se ani spalování dřeva, protože kouř je toxický a může dočasně oslepit osobu, která je v jeho blízkosti. I když i stání vedle této rostliny je nebezpečné, jen konzumace plodů může opravdu zabíjet.

Ricinový olej

Přes své sytě červené plody, které dokážou zkrášlit nejednu zahradu, je skočec velmi jedovatá rostlina. U nás se tomu říká Skot a červený suchý zip (lat. Ricinus communis). Všechny části rostliny jsou jedovaté, ale koncentrace jedu je nejvyšší v semenech. Mezi příznaky otravy patří zvracení a průjem, které mohou v důsledku selhání orgánů trvat až týden před smrtí.

Ricinus – Profimedia

Krabí oko

Nebezpečnou rostlinou je i rostlina zvaná krabí oko (lat. Abrus precatorius). Konkrétně jedovatá látka abrin se nachází v jasně červených semenech, která se také používají při výrobě perkusí a šperků. Pouze jedno semeno rostliny rostoucí v Indonésii může být pro lidské tělo smrtelné, ale pouze pokud ho žvýkáte.

Zdroj:nationalgeographic.rs