1. Začali jste se najednou a nečekaně hodně potit

Náhlé pocení může být známkou toho, že jste ve stresu nebo úzkosti. Tento typ potu se liší od toho, co se produkuje, když se vaše tělo snaží vychladnout, protože je vyvoláno adrenalinovou spěchou.

Náhlé pocení může být také prvním příznakem infarktu nebo srdečních problémů. Pokud máte podezření na infarkt, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Současně není náhlé pocení vždy důvodem paniky. To je nejčastěji spojeno s určitými situacemi, jako je horečka, kořeněné jídlo, cvičení nebo stres.

2. Cítíte závratě a závratě.

Pokud je pocení doprovázeno závratě nebo mdloby, může to být signál z vašeho těla, který naznačuje nízkou hladinu cukru v krvi nebo hypoglykémii, což může být způsobeno poklesem krevního tlaku.

I když tyto podmínky samy o sobě neohrožují život, měli byste navštívit svého lékaře, aby se ujistil, že není důvod k obavám.

3. Pocení je doprovázeno nespavostí, sčervenáním obličeje, bolestí na hrudi, únavou, intenzivním žízní a častým močením

Vždy se podívejte na své celkové zdraví, abyste zjistili, zda je pocení součástí vážnějšího zdravotního stavu.

  • Například nespavost spojená s pocením může znamenat hypertyreózu.
  • Pocení spolu s proplachováním obličeje a hrudníku může signalizovat syndrom karcinoidů, vzácný nádor, ve kterém se určité látky uvolňují do krevního řečiště.
  • Pokud se potíte a trpíte bolestí na hrudi , může to být příznakem vážného srdečního problému a je třeba, abyste neprodleně navštívili svého lékaře.
  • Únava spolu s pocením může znamenat infekci nebo nízký krevní tlak.
  • Konečně, intenzivní žízeň a močení jsou často spojeny s cukrovkou a hladinou cukru v krvi. V tomto případě se člověk potí, pokud jeho hladina cukru v krvi klesne, signalizuje stres nebo napětí.

4. Máte příznaky podobné chřipce, jako je vysoká horečka a kašel

V některých případech může být pocení doprovázené vysokou horečkou známkou bakteriální nebo virové infekce, jako je malárie nebo tuberkulóza.

Teplota je důsledkem změn tělesné teploty. Váš mozek automaticky zvyšuje teplotu, aby potlačil infekci, díky které se budete cítit horečkou a generovat teplo. Proto je důležité snížit teplotu a získat dobrý pot.

5. Máte vyrážku na kůži

Pokud pot na kůži zůstane, můžete pociťovat svědění nebo podráždění kůže, které zmizí, jakmile přestanete potit a převléknout se do suchého a čistého oblečení. Problémy, jako je vyrážka nebo kopřivka, však mohou svědčit o plísňové kožní infekci nebo jiném zdravotním stavu.

Existují kožní poruchy, které jsou spojeny se zvýšeným pocením. Například cholinergní stresová kopřivka, při které se na pokožce objeví vyrážka, když se tělo hodně přehřeje nebo potí. Vyrážka může také nastat, když se potíte v horkém nebo vlhkém prostředí, což způsobuje vyrážku nebo pichlavé teplo.

6. Zažíváte těžké stresové nebo panické útoky

Mnoho lidí se potí během stresových situací, například během veřejného projevu. Pokud je však pocení doprovázeno dalšími příznaky paniky nebo úzkosti, může to znamenat psychologický problém.

Pocení spojené s úzkostí může eskalovat do začarovaného kruhu, ve kterém začnete potit od čekání na pot. Tím, že se naučíte, jak se vypořádat s úzkostí, můžete tento nerozpustný cyklus přerušit. Pokud svou úzkost nedokážete zvládnout sami, vyhledejte odbornou pomoc.

7. Začali jste rychle zhubnout

Rychlé hubnutí a intenzivní pocení může znamenat hypertyreózu. Tyto příznaky jsou také charakteristické pro tuberkulózu a mononukleózu a také pro některé typy rakoviny.

Pokud se hodně potíte a vaše váha rychle klesá, může mít smysl navštívit svého lékaře.

8. Potíte se po celém těle, ne na určitých místech

Existují dva typy hyperhidrózy.

Primární hyperhidróza je nadměrné pocení v určitých oblastech, jako jsou podpaží, obličej nebo dlaně.

Současně dochází ke zvýšenému pocení v celém těle s různými formami sekundární hyperhidrózy . 

Tento typ pocení je nejčastěji způsoben určitými léky nebo jinými zdravotními stavy. Obezita, dna, menopauza, otok, diabetes, otrava rtutí, diabetes a hyperhidróza mohou vést k intenzivnímu pocení.

Většinou však pocení po celém těle je normální reakcí na teplo, stres a cvičení.

9. Potíte se jen v noci

Mnoho lidí zažívá noční pocení, když je venku horké nebo když je teplota v místnosti příliš vysoká. Ale pokud si udržujete svůj domov v pohodě, používáte prodyšné látky a ložní prádlo a stále vyléváte pot jako vědro, vaše zdraví by mohlo být ohroženo.

Noční pocení je běžné u infekcí, jako je tuberkulóza nebo chřipka, a někdy může být známkou typu rakoviny, jako je lymfom.

Můžete se také potit častěji v noci kvůli hormonálním změnám během menopauzy nebo kvůli určitým lékům.

10. Potíte se pouze na jedné straně těla.

Pokud si všimnete, že se pot objevuje pouze na jedné straně těla, možná budete muset navštívit svého lékaře. 

Nerovnoměrné pocení může naznačovat vzácnou poruchu nervového systému zvanou Harlequinův syndrom, stejně jako poruchy, jako je mozkový nádor, absces nebo mrtvice. Ve vzácných případech může být příčinou rakovina plic a porucha nervového systému – Hornerův syndrom.

Zatímco pocení je hodně nepohodlí, mějte na paměti, že pocení je pro člověka naprosto normální.

Bez potu se potíte

Pokud jste vyloučili všechny možné nemoci a jiné příčiny, jako je kořeněné jídlo nebo fyzická aktivita, pak je pravděpodobné, že aktivní potení je jednoduše způsobeno aktivními potními žlázami.

Někteří lidé mají nadměrné potní žlázy, kde i ten nejmenší podnět způsobuje, že se potí, a to neznamená problém.

Zdroj:infoniac.ru