3. Kuře na másle s klasickou bramborovou kaší

Budeme potřebovat:  2 ks chlazené kuřecí čtvrtky, 100 g másla, koření na kuře, voda na podlévání. Na přílohu budeme potřebovat: 700 g brambory, 2 lžičky sůl, 100 ml smetana 12%, 200 ml mléka, 50 g másla.

postup:

Kuře opepříme a vložíme do pekáče, přidáme polovinu uvedeného množství másla, podlijeme trochou vody a přiklopené dáme péct do trouby vyhřáté na 200 st. Pečeme cca 50 minut a potom poklop vezmeme a necháme dopéct do zlata. Přidáme zbytek másla a troubu vypneme. Během pečení doléváme vodu podle potřeby a kuře poléváme výpekem. Vody nedávejte příliš mnoho, vždyť přece chceme máslový a ne vodový výpek. Brambory uvaříme v osolené vodě do měkka. Přidáme máslo a klasicky jejich protlačíme na bramborovou kaši. Po částech přidáváme horkou smetanu s mlékem a ručním mixérem vyšleháme dohladka. Mléko a smetanu přidáváme pomalu, podle toho jak hustou kaši máte rádi. dobrou chuť

4. Kuřecí masíčko na čínský způsob podávané s rýžovými

Budeme potřebovat:  400 g kuřecí prsa, 1 ks cibule, 1/2 ks větší červená paprika, 20 g arašídy, 2 ks žloutky, 1 ks pórek, hrst sušené nebo čerstvé houby, 1/2 ks čínské zelí, 1 lžíce solamyl, granulovaný česnek, sůl, pepř, mletá paprika, 5 lžic sójové omáčky, 2 lžíce worchestrové omáčky, 100 ml olej.

postup:

Nejdříve nasypeme do střední misky solamyl, trochu černého koření a granulovaného česneku, potom přidáme lžíci vody a vytvoříme kaši, do které ještě vmícháme žloutky. Pak nakrájíme kuřecí prsa na nudličky a vložíme je do misky a necháme asi 5 minut odležet. Rozpálíme co nejvíce olej na wok pánvi, pak vložíme maso a smažíme asi 8 minut, první 3 minuty neustále mícháme, aby se maso nepřilepily a nespálilo. Potom maso vyjmeme do misky a necháme odpočívat. Větší polovinu výpeku odebereme a na zbytku osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, nakrájený pórek, červenou papriku, houby, přidáme trochu mleté ​​papriky, česneku, arašídy a přilijeme asi 100 ml vody. Dusíme zakryté cca 10 minut. Na zcela závěr přidáme maso, sójovou omáčku a worchester. Ochutíme solí, přidáme zelí a zlehka ohřejeme. Odstavíme a servírujeme s rýží. dobrou chuť

5. Kuřecí prsa na žampionech s rýží

Budeme potřebovat:  500 g kuřecí prsa, 1 ks velká cibule, 100 g čerstvé žampiony, sůl, pepř, červená mletá paprika, trochu solamylu, olej podle potřeby a jako příloha rýže s kukuřicí a petrželkou .

postup:

Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na nudličky. Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, přidáme nakrájené houby a když máme vše orestované, přidáme na nudličky nakrájené kuřecí prsa. Osolíme, opepříme a posypeme červenou mletou paprikou. Zprudka opečeme a podlijeme vodou. Dusíme do měkka. Po podušení zahustíme solamylem – přidáváme tolik jako hustou omáčku chcete mít. Rýži uvaříme klasickým způsobem a po uvaření přimícháme kukuřici a na talíři vrch posypeme petrželkou. Dobrou chuť!

6. Kuřecí kousky v krémové hořčicové omáčce

Budeme potřebovat:  300 g kuřecí prsa, 1 ks cibule, 1 ks mrkev, 3 lžíce zakysaná smetana, 2 lžíce dijonská hořčice, 2 lžíce obyčejná hořčice, 2 lžíce hladká mouka, 1 hrnek horká voda, olej, sůl a pepř. Marináda na maso: 2 lžíce kari koření, 1/2 lžičky sůl, 2 lžíce sójová omáčka, pepř podle chuti.

postup:

Kuřecí prsa očistíme, omyjeme a pořádně osušíme. Nakrájíme na nudličky, přidáme všechny suroviny potřebné na marinádu a necháme 2 hodiny odležet v chladničce. Takto můžeme marinovat maso i celou noc, bude jemnější a chutnější. Cibuli nakrájíme na drobno a na rozpáleném oleji na pánev osmažíme do zlata. Přidáme na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev, maso a orestujeme na mírném ohni. Posypeme lžící hladké mouky a krátce restujeme. Potom maso zalijeme horkou vodou, přidáme sůl a pepř, promícháme a necháme dusit. Nakonec přidáme zakysanou smetanu smíchanou s lžící hladké mouky, hořčicí a vše spolu vaříme, dokud se omáčka zredukuje. Jako přílohu můžete podávat rýži nebo klasickou bramborovou kaši. Dobrou chuť!

7. Kuřecí kousky v pikantní jogurtové marinádě

Budeme potřebovat:  2 ks chlazené kuřecí prsa, 3 lžíce smetanový bílý jogurt, 1 lžíce olej, 1 lžička chilli koření, 1/2 lžičky sušený zázvor, 2 lžičky kari koření, 2 lžíce pikantní sojová omáčka s česnekem, 2 lžíce sladká chilli omáčka, 1 ks pórek, 100 g sušená rajčata s kapary v oleji, 2 lžíce olej, sůl a pepř.

postup:

Kuřecí prsa nakrájíme na kostky 2 × 2 cm. Do misky dáme jogurt, 1 lžíci oleje, pepř a vše promícháme. Vložíme pokrájené maso a rukou vše důkladně promícháme. Necháme v lednici hodinu marinovat. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje, přidáme maso is mariňáci a zprudka za stálého míchání restujeme 10 minut. Potom přidáme zbytek surovin a restujeme dalších 10 minut. Podle chuti osolíme a opepříme a podáváme s jasmínovou rýží. Dobrou chuť!

8. Kuřecí pekáček (vše v jednom)

Budeme potřebovat:  2 ks kuřecí čtvrtky, 4 lžíce olej, 2 lžíce oblíbené koření (grilovací koření, zlaté kuře, …). Na zeleninovou směs budeme potřebovat: 500 g malé brambory, 3 ks cibule, 3 ks rajče, 3 ks paprika, 100 g anglická slanina, 4 stroužky česnek, 2 lžičky rajčatového protlaku, 4 lžíce oleje, svazek čerstvých bylinek, sůl, pepř.

postup:

Omyté a osušené masíčko pokapeme olejem, posypeme kořením, prohodíme do uzavíratelné nádoby a necháme přes noc v chladničce. Brambory pořádně očistíme, překrojíme na polovinu av misce je smícháme s olejem, rajčatovým protlakem, na plátky nakrájeným česnekem a na kostičky nakrájenou anglickou slaninou. Osolíme a opepříme podle chuti, přidáme různé bylinky a pořádně promícháme. Do pekáče vložíme kuřecí maso a přidáme brambory se zeleninou. Poházíme zbylé bylinky a přikryjeme. Pečeme v troubě při teplotě 200 st. cca 1 hodinu. Potom vezmeme poklop a dopečeme ještě půl hodinu. Během pečení obrátíme vše v pekáči – maso nahoru a zelenina dolů. Podlévání vodou nebo vývarem není nutné, zelenina pustí šťávy dost. Dobrou chuť!

9. Těstoviny s kuřecím masem a sýrovou omáčkou

Budeme potřebovat:  340 g penne těstoviny, 2 ks kuřecí prsa, 1,5 šálky mozzarella, olivový olej, sůl a pepř podle chuti. Na omáčku budeme potřebovat: 1 lžíci oleje, 4 stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky, 1 šálek kuřecího vývaru, 1 šálek mléka, 3/4 šálku nastrouhaného parmazánu, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičku pepře.

postup:

Penne těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a na rozpáleném oleji na pánvi osmažíme do zlata. Troubu vyhřejeme na 180 st., Připravíme si formu na pečení a vymažeme dno máslem. Polovinu těstovin nasypeme do formy, druhou polovinu smícháme s omáčkou – olivový olej na pánvi pořádně rozehřejeme, přidáme prolisovaný česnek a chvíli restujeme. Posypeme moukou a spojíme. Potom za stálého míchání tenkým proudem přiléváme vývar, mléko a přivedeme do varu. Vaříme cca minutu, dokud hmota nezačne houstnout a vmícháme parmazán. Osolíme a opepříme podle chuti. Navrstvíme do formy a posypeme strouhanou mozzarelou. Pečeme cca 20-25 minut. Dobrou chuť!

10. Vynikající oběd z jednoho pekáče

Budeme potřebovat:  8 ks kuřecí stehno, 5 ks brambory, 1 Ks cibule, 1 ks cuketa, 2 ks rajče, 100 g máslo, 150 g rýže, koření na kuře, voda nebo vývar na podlévání, sůl a pepř.

postup:

Brambory omyjeme a očistíme. Spolu s cuketou, rajčetem a cibulí je nakrájíme na kostičky. Přidáme rýži a promícháme. Kuřecí nohy očistíme, osolíme a opepříme, posypeme kořením podle chuti. Připravíme pekáč, nalijeme na dno trochu vody, navrstvíme zeleninou s bramborami a rýží. Na zeleninovou směs poklademe kuřecí maso a na každý kousek položíme plátek másla a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 st. do zlata. Dobrou chuť!

Zdroj:babickyneredy