Blahodárné účinky řepy

Betanin obsažený v řepě přispívá k odstraňování toxinů z těla a pomáhá předcházet vzniku nádorů .

Pomáhá léčit onemocnění žlučníku, snižuje hladinu cholesterolu a léčí dnu.

Zabraňuje tvorbě krevních sraženin a usazování cholesterolu na stěnách cév. Je bohatý na vitamíny B1, B2, C a kyselinu listovou, které jsou pro tělo mimořádně užitečné. Díky vysokému obsahu draslíku posiluje i srdeční sval. Obsahuje také jód, o kterém je známo, že má dobrý vliv na činnost štítné žlázy. Zároveň obsahuje také aminokyseliny, které jsou nezbytné pro tvorbu a udržení zdravé svalové tkáně.

Šťáva z červené řepy snižuje krevní tlak a tím chrání před kardiovaskulárními chorobami a infarktem.

Blahodárné účinky řepy

Mrkev zlepšuje zrak, protože je velmi bohatá na betakaroten, který se v našem těle přeměňuje na vitamín A. Čím výraznější barvu má mrkev, tím více betakarotenu obsahuje.

Vitamin A má také důležitou funkci při stavbě rodopsinu (látka citlivá na světlo, která je nezbytná pro fungování sítnice a podporuje noční vidění), který zajišťuje fotosenzitivitu sítnice. Betakaroten zároveň hraje důležitou roli v ochraně před makulární degenerací a šedým zákalem .

Chrání před rakovinou. Studie prokázaly, že mrkev snižuje riziko vzniku rakoviny plic, prsu a tlustého střeva, a to díky obsahu účinné látky zvané falcarinol.

Pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním tím, že snižuje hladinu tzv. špatného cholesterolu, který způsobuje kornatění tepen, a vlákna v něm zbavují krevní oběh nepotřebných lipidů. Zároveň řepa obsahuje i draslík, který pomáhá vyrovnávat hladinu sodíku, což souvisí s vysokým krevním tlakem, a tím regulovat krevní tlak.

Mrkev působí také proti vráskám. Bohaté na antioxidanty, které chrání kožní buňky a bojují proti volným radikálům.

Zároveň detoxikuje játra, je účinný proti akné a chrání pokožku před vysoušením.