Všechny tyto domácí metody jsou navíc velmi jednoduché, stačí následovat pár základních kroků.

1) Peroxid vodíku

Pro odstraňování plísní použijte 3% roztok peroxidu vodíku.

Smíchejte rovným dílem jedlou sodu, ocet a peroxid vodíku. Směs dejte do láhve s rozprašovačem, nastříkejte na plíseň a nechte působit 15 minut.

Na konec pomocí čisté látky plíseň setřete.

2) Ocet

Věděli jste, že ocet je mírná kyselina, která dokáže zneškodnit 99% bakterií, 82% plísní a 80% virů?

Potřebujete udělat toto: Vezměte bílý destilovaný ocet a nalijte ho do láhve s rozprašovačem. Nechte působit 1 hodinu. Po uplynutí doby plíseň setřete čistou látkou navlhčenou ve vodě a povrch nechte vyschnout.

Jakýkoliv zápach po octu by měl zmizet do jedné hodiny. Pokud by stále bylo něco cítit, vzduch můžete osvěžit nakapáním citrónové šťávy po okolí.

3) Čajovníkový olej (tea tree oil)

Čajovníkový olej je sice trochu drahý, ale pracuje skvěle.

Udělejte toto: Smíchejte 2 čajové lžičky čajovníkového oleje v 1 sklenici vody. Směs přelijte do láhve s rozprašovačem. Před aplikací láhev dobře protřepejte, postříkejte místa napadená plísní a nechte vyschnout. Plíseň smyjte až po pár dnech.

Výsledkem budete opravdu mile překvapeni.

4) Extrakt z pecek citrusů

Na rozdíl od ostatních metod, extrakt z pecek citrusů nezanechává žádný zápach.

Postupujte následovně: Zřeďte asi 20 kapek extraktu z citrusových pecek ve dvou sklenicích vody. Směs nalijte do láhve s rozprašovačem, dobře protřepejte a nastříkejte na postižená místa.

Podobně jako v předešlém případě, nechte to vyschnout, ale pak neotírejte. Plíseň setřete až po pár dnech.

5) Soda bikarbona

Soda bikarbona smíšená s octem, případně jen s vodou je další účinnou látkou na plísně.

Smíchejte jedlou sodu s vodou, případně do toho přidejte i trochu octa a postříkejte na postižená místa. Nechte to působit alespoň hodinu a pak s vlhkým hadrem otřete.

Nečekejte než se plíseň rozšíří. tehdy je pravděpodobné, že se již do ovzduší dostalo množství výparů, které vám nebo vašim blízkým mohou poškodit zdraví.

Přírodní řešení uvedené v tomto článku lze použít nejen na odstraňování plísní, ale i na prevenci jejich vzniku.

Další důležitou věcí na jejich předcházení je udržovat relativní vlhkost vzduchu pod 50%. Plíseň totiž pro svůj růst potřebuje buď přímo vodu, nebo koncentrovanou vodní páru.