Jak už z názvu toho článku vyplývá, na tento test budeme potřebovat červenou řepu.

Připravte si červenou řepu na váš oblíbený způsob – ať už odšťavněním na čerstvou šťávu nebo uvařením.

Následně červenou řepu nebo šťávu z řepy vypijte.

Potom během následujících hodin až dne sledujte barvu vaší moči. Pokud ji řepa zbarví do růžova, tak to znamená, že úroveň vaší žaludeční kyseliny je zřejmě nízká.

Při správné hladině kyselin, se totiž červené barvivo z řepy v žaludku rozloží a neprojde dále do střev, krve a odtud ledvinami do moči.

Pokud je však hladina kyselin v žaludku nízká, barvivo se nestráví a skončí v moči.

Kolik červené řepy sníst

Samozřejmě, nesmíte řepy nebo šťávy z ní sníst příliš mnoho.

Pokud byste to udělali, pak by se část z barviva nestrávila i u lidí se zdravou hladinou žaludečních kyselin a i tak by došlo k zabarvení moči.

V případě, že sníte jen poměrně malé až středně velké množství červené řepy, pak by žaludek měl zvládnout strávit všechno barvivo.

Množství by proto nemělo přesáhnout 100 gramů červené řepy nebo 1 dcl šťávy.

Jak zlepšit tvorbu žaludečních kyselin

Když náhodou zjistíte, že máte nedostatečnou úroveň kyselin ve vašem žaludku, existuje několik způsobů jak podpořit jejich tvorbu.

1) Přísun látek potřebných na tvorbu žaludeční kyseliny

Kyselina chlorovodíková je složena z vodíku a chlóru a tělo si ji dokáže samo vyrobit. Na to, ale potřebuje mít dostatek obou uvedených prvků.

Vodík je součástí vody, proto se ujistěte, že přijímáte dost tekutin a že je tělo vždy správně hydratované. Při nedostatku vody se brzdí produkce téměř všech tělesných tekutin.

Chlór se zase nachází v soli (chlorid sodný). Mnoho lidí se snaží omezovat příjem soli, ale zapomínají na to, že sůl je pro tělo nutná. Sodík plní funkci elektrolytu a chlór je zase nezbytný pro tvorbu žaludeční kyseliny.

Proto to se solí sice nepřehánějte, ale zase ji ani příliš neomezujte.

2) Bylinky a potraviny na podporu tvorby žaludeční kyseliny

Tvorbu žaludeční kyseliny můžete podpořit i bylinkami a potravinami, které podporují její tvorbu.

Mezi ně patří například:

  • zelí
  • fermentované potraviny
  • chmel
  • pampeliška
  • artyčoky

Pro rychlou nápravu a zvýšení kyselosti v žaludku můžete použít i vypití 1 až 2 čajových lžiček octa zředěného s trochou vody před nebo během jídla. Vhodná pro tento účel je i citrónová šťáva.

Po jídle však už nepijte vodu nebo jiné nápoje, protože tím vlastně zředíte kyseliny v žaludku a zhoršíte tak trávení právě zkonzumované potravy.