Příprava:

Mák se přes noc máčí, aby se uvolnily enzymové inhibitory. Ráno vložíme do mixéru s napuštěnou vodou a mixujeme 2-3 minuty, dokud nezbělá. Poté se přefiltruje přes tylový materiál (punčochy) a dobře se vyždímá.
Rozmixovala jsem tak najemno, že i mák prošel tylem, tak jsem ho před podáváním znovu přefiltrovala přes nejsilnější cedník. Z tohoto množství se drží na další den, ale je třeba dát pozor, aby se semínkové mléko nevydrželo déle než dva dny, je zakyselené pro vysoký obsah bílkovin!

Účinky:

Mák je bohatý na aminokyseliny, mastné kyseliny, fosfor, vápník, draslík, hořčík a železo. Již dlouho je známo, že zpomaluje proces stárnutí a pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.

Díky příznivému složení mastných kyselin lze předcházet vzniku trombóz a embolií.

Normalizuje hladinu cholesterolu v krvi, posiluje obranný mechanismus organismu. Působí blahodárně při hojení ran, zvyšuje duševní výkonnost, posiluje nervy, snižuje bolesti nervů, působí sedativní a sedativní.

Zdroj:sokszinuvidek.hu