Jak porazit plíseň na zdi?

  1. Jak začít vydělávat peníze?  Plíseň může začít již na površích, kde je vlhkost nad 70 procent po dobu alespoň 3 dnů. Není neobvyklé, že se v rekonstruovaných panelových domech nebo v příliš rychle předávaných novostavbách (kde stěny nestihly vyschnout) během jednoho nebo dvou let vyvinou ošklivé skvrny od plísní. Časté jsou i konstrukční vady: nedostatečně izolované stěny, rohy a mosty vytvářejí tzv. tepelný most.
  2. Jednou z nejjednodušších a nejúčinnějších metod proti plísním je časté větrání.  Díky zvýšenému zavírání oken nedochází ke kondenzaci zachycené páry na stěnách. Při výměně oken a dveří se vyplatí vybrat takové, které zná funkci částečného větrání, ale umělé větrání je běžné i v moderních domech. V koupelně a kuchyni je potřeba obzvlášť často větrat, oblečení by se mělo od jara do podzimu sušit mimo byt.
  3. Proti vlhkosti je účinná i klimatizace nebo jednoduchý odvlhčovač.
  4. Odstranění tepelných mostů : Beton a cihla mají různé a různé vlastnosti tepelné vodivosti. Pokud bude izolace stěn dobrá všude (i v rozích), nebude byt plesnivý.
  5. Pokud si však všimneme charakteristických plísní, existují účinné prostředky proti ošklivým patogenům.  Jako například Poli-Farbe Algae Stop nebo Poli-Farbe Fungi odstraňovač plísní. První jmenovaný je vhodný i pro prevenci a ochranu.
  • Na hubení plísní: Odborníci doporučují odstraňovač plísní a Algastop, ten je spíše na venkovní povrchy. Oba roztoky zničí plíseň, řasy, ale jen dočasně, proto je nutné dezinfekci opakovat. Pokud problém přetrvává, možná budete chtít natřít stěny barvou pro děti Platinum Kid, která obsahuje stříbro, nebo barvou na kuchyň a koupelnu Poly-Farbe Neo. Posledně jmenovaný obsahuje také přísadu teflon. Mezi složkami těchto dvou produktů je prostředek, který zabraňuje růstu plísní na stěně. Tato barviva byla testována a díky nízkému obsahu VOC nemají žádný vliv na lidský organismus.
  • Mnoho lidí doporučuje jako řešení vápenný nátěr, ale je to jen dobré řešení, pokud se každý rok provádí nátěr na čistotu. Pokud jen každé 3-4 roky, je mnohem lepším rozhodnutím pokojová barva obsahující činidlo proti plísním.
  • Největšími omyly proti plísním jsou bělidlo a voda. S tím je jen jeden problém: je to naprosto neúčinné. Chlorové bělidlo je příliš zředěné na to, aby vyhubilo plísně. Jedinou výjimkou je, pokud je na tvrdém povrchu, jako je například kuchyňská linka. Většinou tam ale plíseň neroste. Složky bělidla zabraňují pronikání materiálu do porézních povrchů, jako je dřevo nebo sádrokarton. Povrch tak pouze „škrábeme“, přičemž plíseň se skrývá i hluboko uvnitř stěny. Z toho roztoku se do zdi dostává jen voda, takže plíseň se brzy znovu objeví i na povrchu zdi.

Zdroj:hogyankell.hu