Příprava:

Květiny je důležité trhat v čistém a neznečištěném prostoru, v přírodě a ve venkovském prostředí – kde není příliš aut, prachu, znečištění. Natrhejte květy a zcela odstraňte zelené listeny a stonky. Důležité je, aby zůstaly jen květy, ty pak dobře omyjte ve studené vodě.

Květiny vložte do hrnce, zalijte 2 litry vody a vařte na vysoké teplotě. Když se vaří, měli byste vařit dalších 20 minut. Během vaření pánev zakryjte. Poté přeceďte a vzniklou tekutinu nalijte do velkého hrnce, přidejte cukr a vařte na středním plameni. Neustále míchejte, dokud neuvidíte, že se cukr rozpustil a směs zhoustla.

Citrony a pomeranče omyjte, poté je nakrájejte a přidejte do medu. Je důležité, aby plody byly organického původu, protože je musíte dát do medu i se slupkou. Míchejte a vařte, dokud nezhoustne na med, poté stáhněte z ohně, aby vychladl. Vzniklý med nalijte spolu s veškerým ovocem do čistých sklenic, zavíčkujte a uložte na chladné a tmavé místo.

Pokud cukr nekonzumujete, stejného efektu dosáhnete, pokud při přípravě pampeliškového medu použijete místo cukru luční med.