Polyfenoly se také dostávají ke kostním tkáním a působí jako ochrana nejen před opotřebením, ale i zánětlivými onemocněními kloubů a kostí.

Co dokážou sušené švestky?

  • bojují proti zácpě, pečují o zdraví střev
  • snižují cholesterol v krvi,
  • rozpouštějí přebytečnou tukovou tkáň, očišťují organismus,
  • barvivo, které švestky obsahují je pětkrát silnější než beta-karoten, padesátkrát účinnější a vitamin E obsahuje desetkrát více vitamínu C než citron
  • obnovují jaterní buňky
  • prospívají zdraví ledvin
  • bojují proti chudukrevnosti
  • zlepšují paměť
  • prevence cukrovky
  • urychlují hojení ran

Říkalo se, že když zarodí švestka, je to znakem boží přízně a darem zdraví pro celou rodinu. Lidé si plody vážili a pečlivě jejich uchovávali na celý rok. Věděli totiž, že v letech bohatých na švestky se cítí jaksi lépe a zdravotní neduhy se jim vyhýbali