Šťáva pomáhá při kašli nebo i při problémech s nadměrným močením, či pocením. Moruše černá působí velmi příznivě i na afty, čili velmi účinně hojí rány na dásních. Nezralé plody pomáhají při průjmech a naopak přezrálé pomáhají při zácpě.

Moruše bílá a její uplatnění v kosmetice

Moruše bílá se nejvíce uplatňuje v kosmetice. Moruši bílou obsahují mnohé kosmetické přípravky, které jsou určeny k bělení pleti, odstranění pigmentových skvrn, protože obsahuje inhibitory, které snižují syntézu melaninu.

Mnohé oční krémy obsahují moruši bílou pro tónování a čištění obličeje. Její účinky jsou podobné těm, které má moruše černá, působí při artritidě, tělesné slabosti, očních chorobách, labilitě nervového systému.

Kůra z moruše pro zdravější střeva

Kůra je výborným prostředkem proti střevním parazitům. Pomáhá při léčení střev a žaludku. Pomáhá také při otravě jídlem, ať už alkoholem nebo houbami. Z kůry se vyrábí i prášek, který se používá k zevnímu použití při ranách.

Plody se většinou sbírají od června do srpna, listy zase na jaře. U moruše je výhodné zejména to, že se plody mohou konzumovat čerstvé, ale i sušené. Moruše má opravdu flexibilní využití a její konzumace může jen a jen pomoci našemu zdraví.

Listový čaj z černé moruše pro diabetiky

Život diabetika určitě není lehký. Dennodenně si musí dávat pozor na hladinu cukru v těle. Při mnoha potížích spojených s cukrovkou může pomoci čaj z listů moruše.

Asi 50 gramů listů z moruše zalijeme půl litrem vroucí vody a necháme deset minut louhovat. Čaj přeceďte a pijte ho během dne.

Sirup na záněty v krku a horečku

Kilo bobulí moruše černé zalijeme půl litrem vody a přidáme dvě čajové lžičky jablečného octa. Takto připravený sirup necháme odstát 24 hodin. Druhý den přidáme do směsi kilo hnědého cukru, nebo jiné přírodní sladidlo. Sirup vaříme na požadovanou hustotu. Připravený sirup nalijeme do sterilizovaných lahví a pijeme několikrát denně zředěný s vodou.

I v případě této zázračné rostliny je třeba mít na mysli, že všeho moc škodí. Proto to ani s moruší nepřehánějte. Její nadměrná konzumace může způsobit halucinace či zažívací problémy.

A v konečném důsledku si moruší můžete více poškodit než přilepšit. Dopřejte vašemu tělu špetku moruše každý den a vaše zdraví vám za to poděkuje.