postup přípravy

  1. Šipky na likér sbírejte zcela měkké. Tvrdé nejsou takové chutné, protože nepustí dužinu. Šipky si omyjeme, osušíme av hmoždíři pořádně rozmačkáme. Každá šipka se musí otevřít, aby nezůstala v celosti. Rozmačkané šipky dáme do sklenice, zalijeme rumem, zamícháme, uzavřeme a necháme na parapetu okna na světle louhovat 2 týdny. Za tuto dobu pohár asi 4-5 krát protřepejte.
  2. Po dvou týdnech tekutinu se šipkami přes sítko scedíme. Ceďte to po částech. Pokaždé se snažte ze šipek vylisovat a vytisknout maximum. Já jsem je mačkané kamenem z hmoždíře. Přecezenou směs nevyhazujte! Dá se ještě jednou použít a normálně dát znovu macerovat. Stále má účinky, chuť i sílu. Já jsem celou tuto směs co mi zůstala z lisování ještě jednou naložila do 350 ml vodky. (Tentokrát méně alkoholu).
  3. Připravíme si sirup. Med s vodou dáme do hrnce, počkáme dokud sevře a necháme vřít na plném ohni 1 minutu. Vypneme, necháme 3 min vychladnout a zamícháme kyselinu ascorbová. Sirup necháme 15 min chladnout a nalijeme k likéru. Zamícháme a Tada je hotovo   Likér je nejlepší když obvykle odstojí alespoň měsíc, dva, ideálně 6, ale výborný je také hned.
  4. Pokud si chcete připravit digestivní likér – něco na styl becherovky, přidejte do digesční směsi 2 kopcovité PL čaje stomaran (koupíte v lékárně) a med nahraďte třtinovým cukrem. Jinak je postup stejný.

Zdroj:somzena