postup přípravy
- Šipky na likér sbírejte zcela měkké. Tvrdé nejsou takové chutné, protože nepustí dužinu. Šipky si omyjeme, osušíme av hmoždíři pořádně rozmačkáme. Každá šipka se musí otevřít, aby nezůstala v celosti. Rozmačkané šipky dáme do sklenice, zalijeme rumem, zamícháme, uzavřeme a necháme na parapetu okna na světle louhovat 2 týdny. Za tuto dobu pohár asi 4-5 krát protřepejte.
- Po dvou týdnech tekutinu se šipkami přes sítko scedíme. Ceďte to po částech. Pokaždé se snažte ze šipek vylisovat a vytisknout maximum. Já jsem je mačkané kamenem z hmoždíře. Přecezenou směs nevyhazujte! Dá se ještě jednou použít a normálně dát znovu macerovat. Stále má účinky, chuť i sílu. Já jsem celou tuto směs co mi zůstala z lisování ještě jednou naložila do 350 ml vodky. (Tentokrát méně alkoholu).
- Připravíme si sirup. Med s vodou dáme do hrnce, počkáme dokud sevře a necháme vřít na plném ohni 1 minutu. Vypneme, necháme 3 min vychladnout a zamícháme kyselinu ascorbová. Sirup necháme 15 min chladnout a nalijeme k likéru. Zamícháme a Tada je hotovo Likér je nejlepší když obvykle odstojí alespoň měsíc, dva, ideálně 6, ale výborný je také hned.
- Pokud si chcete připravit digestivní likér – něco na styl becherovky, přidejte do digesční směsi 2 kopcovité PL čaje stomaran (koupíte v lékárně) a med nahraďte třtinovým cukrem. Jinak je postup stejný.
Zdroj:somzena