Co budete potřebovat:

  • Přibližně 20-30 čerstvých bezových květenství (podle velikosti)
  • 2 litry převařené vody (vychladlé na pokojovou teplotu)
  • 2 kg krystalového cukru (můžete použít i třtinový)
  • 2-3 bio citrony (nakrájené na plátky)
  • 50 g kyseliny citronové (jako přírodní konzervant)

Postup:

  1. Příprava květů: Nasbíraná květenství jemně prohlédněte, abyste se zbavili případného hmyzu. Květy neoplachujte, abyste nesmyly cenný pyl a vůni. Pokud jsou na stoncích větší zelené části, odstraňte je.
  2. Louhování květů: Do velké skleněné nebo nerezové nádoby vložte bezová květenství a plátky citronu. Zalijte vychladlou převařenou vodou tak, aby byly všechny květy ponořené.
  3. První odpočinek: Nádobu přikryjte čistou utěrkou nebo gázou a nechte louhovat na chladném a tmavém místě po dobu 24-48 hodin. Během této doby se z květů uvolní vůně, chuť a léčivé látky do vody. Občas můžete jemně promíchat.
  4. Scezení výluhu: Po uplynutí doby louhování výluh pečlivě sceďte přes jemné plátno, gázu nebo husté sítko, abyste odstranili všechny pevné části (květy a citron). Tekutinu jemně vymačkejte, abyste získali maximum sirupu.
  5. Vaření sirupu: Scezený výluh přelijte do velkého hrnce. Přidejte krystalový cukr a kyselinu citronovou. Za stálého míchání přiveďte k varu.
  6. Zahušťování sirupu: Jakmile se cukr rozpustí, snižte plamen a nechte sirup mírně probublávat přibližně 10-15 minut. Během vaření se sirup zredukuje a zhoustne. Konzistenci si můžete otestovat tak, že kápnete trochu sirupu na studený talířek – měl by lehce ztuhnout.
  7. Plnění do lahví: Horký sirup opatrně nalijte do sterilizovaných skleněných lahví. Lahve ihned pevně uzavřete sterilizovanými víčky.
  8. Otočení lahví: Naplněné a uzavřené lahve otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Tento krok pomáhá k lepšímu zavaření a prodloužení trvanlivosti sirupu.

Použití bezového sirupu: Od osvěžení po přírodní lék

Váš domácí bezový sirup je hotov a připraven k použití. Možností je nespočet:

  • Osvěžující limonáda: Smíchejte sirup s vychlazenou vodou a přidejte plátky citronu, limetky a pár lístků máty pro dokonalé letní osvěžení.
  • Sladidlo do nápojů: Přidejte lžičku sirupu do čaje, kávy nebo jiných nápojů pro jemnou květinovou sladkost.
  • Poleva na dezerty: Bezový sirup skvěle chutná přelitý přes palačinky, lívance, jogurt, zmrzlinu nebo ovocné saláty.
  • Přírodní lék: Při nachlazení a chřipce užívejte lžičku sirupu několikrát denně pro úlevu od příznaků.

Jak dlouho vydrží domácí bezový sirup? Správné skladování je klíčové

Správně připravený a skladovaný domácí bezový sirup by měl vydržet minimálně jeden rok, často i déle. Klíčem k dlouhé trvanlivosti je důkladná sterilizace lahví a víček a přidání kyseliny citronové, která působí jako přírodní konzervant.

Hotové lahve skladujte na chladném, tmavém a suchém místě, ideálně ve spíži nebo lednici po otevření. Pokud zpozorujete jakékoli známky plísně nebo kvašení, sirup raději nekonzumujte.

Závěrem: Vůně jara ve sklenici

Výroba domácího bezového sirupu je krásný rituál, který propojuje vůni jara, chuť slunce a sílu přírody. Odměnou vám bude nejen lahodný a osvěžující nápoj, ale také cenný přírodní pomocník pro vaše zdraví. Tak neváhejte, vydejte se na procházku za kvetoucími bezovými keři a přeneste si kousek jara do vaší kuchyně. Věřte mi, ten pocit, když si v zimě otevřete sklenici vlastnoručně vyrobeného bezového sirupu, je k nezaplacení.

Už jste někdy vyráběli bezový sirup? Jaký je váš oblíbený způsob jeho použití? Podělte se o své tipy a zkušenosti v komentářích!