Nemusíte jíst jen plody, takto fantasticky využijete i listy

Vysoký obsah vitamínů a živin

Angreštové listy obsahují řadu užitečných látek –  zvláště bohaté jsou na vitamin C . Obsahují také  třísloviny, flavonoidy a významný podíl minerálních solí (mangan, med, hořčík, atd.)

Co dokáží s naším zdravím?

Vysoký obsah  vitamínu C je velmi významný pro lidi s oslabenou imunitou  av obdobích, kdy je tělo náchylnější na rozvoj nemocí, jako je chřipka či nachlazení.

Jde  o silný antioxidant, který chrání buňky před  předčasným  stárnutím a účinky volných radikálů. Dokáží tak přispět k ochraně  buněk před rakovinou.

Odvary a výluhy z angreštových listů mají silný dezinfekční  a protizánětlivý účinek. Používají se na rány, škrábance, ale i na výplach ústní dutiny při různých zánětech.

Užitečné vlastnosti čajů a  odvarů z angreštových listů byly prokázány i při léčbě žaludečních vředů a gastritid .

Na  léčbu anémie a podporu krvetvorby  – látky, které angreštové listy obsahují, jsou  důležité pro tvorbu červených krvinek a kromě zmiňované anémie předcházejí i ateroskleróze .

Účinky angreštových listů jsou neocenitelné  při  dně a revmatismu . Čaj z listů je výborný při chřipce, nachlazení a při angíně. Čaj připravíme tak, že  2 lžičky sušených listů a zalijeme 250 ml vroucí vody. Necháme 4 minuty louhovat.

Obklad z angreštových listů!

Na bolavé kolena použijeme obklad z angreštových listů . Asi  30 listů listů uvaříme v 500  ml  vody a necháme 15 minut louhovat přikryté pokličkou. Do odvaru namočíme hadřík, dáme na ni listy, přeložíme a ještě horký obklad přidržíme na koleno. Přikryjeme fólií a obvážu teplým ručníkem.  Obklad necháme působit přes noc a opakujeme podle potřeby.

Čaj z angreštových listů působí jako  diuterikum, podporuje pocení a dokáže z těla odstranit nadbytečnou vodu a také bakterie,  které způsobují záněty ledvin a močových cest. Přináší úlevu při zácpě a problémech s trávením. Pravidelné pití čaje z angreštových listů působí jako prevence závažných chorob , jako je  cukrovka, vysoký krevní tlak, stimuluje činnost střev a chrání i játra . Tento nápoj si určitě dejte alespoň jednou denně během chřipkové sezóny a nemusíte se obávat, že vás nemoc skolí.

Odvary z angreštových listů působí blahodárně i na kožní onemocnění  – zmírňují podráždění, otoky, zarudnutí a svědění. Angreštové listy se často přidávají i do koupele a pomáhají tak bojovat s dermatitídami různé původu.

Pěstitel poradil jednoduchý trik, jak zvýšit sladkost drobného ovoce jakými jsou rybíz, angrešt či maliny. Navíc tento způsob podporuje nové výhonky, které budou silnější a v tomto roce více zarodí. Vše, co potřebujete je obyčejný bramborový škrob. Právě zálivka z této běžné suroviny způsobí, že plody budou o poznání sladší a navíc zvýšíte tak rodivost v tomto roce.

Pokračování na další straně