Druhý den přidáme 200-300 g včelího vosku a opět vše rozpustíme. Takto připravené sádlo plníme do sklenic a uchováváme na chladném místě. Mast je vhodná pro potírání bolavých kloubů a kostí a pro ošetření pokožky.

Přírodní dezinfekce

Jitrocelové listy mohou být použity jako přírodní dezinfekce nebo při problémech se zánětem hrdla, zubů nebo dásní. Můžeme je použít jako kloktadlo, což je tradiční recept, který již používala i babička.

Příprava je velmi jednoduchá a spočívá v tom, že jitrocelové listy jsou vylouhovány v lihu nebo alpě a poté smíchány s čistou destilovanou vodou. Tuto směs můžeme také použít jako pleťovou vodu.

Jitrocelová dezinfekce má široké využití při ošetřování popálenin, špatně se hojících ran, škrábanců a zanícených míst na kůži. Tento přípravek také může pomoci zmírnit svědění a bolest po štípnutí hmyzem. Pokud přidáte několik kapek tinktury z jitrocelu do převařené vody, získáte účinnou domácí pleťovou vodu vhodnou k ošetření aknózní pleti.

Sirup proti kašli

Jitrocelové listy očistíme a natrhneme. Listy vrstvíme v zavařovací sklenici a mezi vrstvy přidáváme cukr.

Sklenici uzavřeme a dobře ji zabalíme do igelitového sáčku. Sklenici zakopeme na 8 týdnů na stinném místě v zahradě, aby se nezačaly listy kvasit.

Po 8 týdnech sklenici vykopeme a obsah přecedíme přes sítko. Získaný sirup skladujeme v chladničce a používáme jej k léčbě kašle (dospělí 3x denně polévkovou lžíci, děti 3x denně čajovou lžičku).

Můžeme přidat mátu nebo mateřídoušku pro lepší chuť. Tento sirup působí rychle a účinně na kašel a záněty průdušek.