6. Porucha pozornosti s hyperaktivitou

Porucha pozornosti s hyperaktivitou je porucha, která může být také spojena s intolerancí lepku. ADHD se může objevit u dětí i dospělých. Lidé s touto poruchou mají potíže se soustředěním, trpí hyperaktivitou a špatně kontrolovanou impulzivitou. Bezlepková dieta pomůže snížit příznaky ADHD.

7. Špatný stav zubů

V případě alergie na lepek se zhoršuje vstřebávání základních prvků a minerálů ve střevě. To platí také pro vápník. To může mít za následek problémy se zuby a ústy: přecitlivělost skloviny, kaz a stomatitida. Pokud se staráte o zuby, ale přesto si tyto příznaky všimnete, příčinou může být příjem lepku.

8. Anémie z nedostatku železa

Velmi často je diagnostikováno cerebrovaskulární onemocnění v důsledku anémie z nedostatku železa. Mezi jeho příznaky patří snížený objem krve, únava, dušnost, bolest hlavy, bledá kůže a dokonce i artritida. Železo se špatně vstřebává, protože v důsledku alergie na lepek dochází k narušení absorpce železa ve střevě.

9. Autoimunitní onemocnění

Mnoho lidí s autoimunitními chorobami trpí alergiemi na lepek. Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém napadá střevní vlastní buňky poté, co do nich vstoupí lepek. Problém zhoršuje skutečnost, že toto onemocnění zvyšuje riziko dalších autoimunitních onemocnění, jako je tyroiditida, onemocnění jater, Crohnova choroba, cukrovka, vitiligo, revmatoidní artritida a roztroušená skleróza.

Jak překonat intoleranci lepku?

1. Proveďte test. Váš lékař provede krevní test, aby zkontroloval protilátky, které se obvykle vyskytují v krvi lidí s celiakií. Před testem musíte do své stravy zahrnout lepek: pomůže vám to zabránit nepřesným výsledkům.

2. Vylučte lepek ze stravy. Vyhýbejte se výrobkům, které obsahují pšenici, žitnou mouku, bulgur, krupici atd.

Vždy zkontrolujte složení produktů. Upřednostňujte ty, které obsahují označení „Gluten Free“.

Zaznamenali jste nějaké známky z tohoto seznamu? Sdílejte s námi své postřehy.

Zdroj:otozh