Největším viníkem označovaným za příčinu zvyšování hladiny glukózy v krvi jsou sacharidy, respektive známé pod starším názvem uhlohydráty. Jedním ze způsobů, jak se potraviny kategorizují podle jejich vlivu na krevní cukr je takzvaný glykemický index, označovaný také zkratkou GI. Čím je číslo GI vyšší, tím více daná potravina zvyšuje krevní cukr. A opačně, čím je nižší, tím má menší vliv na hladinu glukózu v krvi. Používání této kategorizace potravin je snazší než si možná myslíte.

Dr. Brand-Millerová navrhuje 3 kategorie:

Nízký glykemický index (GI 55 a méně): většina ovoce a zeleniny, luštěniny, málo zpracované obiloviny, celozrnné těstoviny, nízkotučné mléčné výrobky a ořechy

Střední glykemický index (GI od 56 do 69): bílé a sladké brambory, kukuřice, bílá rýže, kuskus, celozrnné snídaňové cereálie

Vysoký glykemický index (GI 70 a více): bílé pečivo, sušenky, bagety, koláče, kroasanty, oplatky a většina balených snídaňových cereálií.

Sledujte nás na Facebooku

https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/?fref=ts