Kopřivový čaj je diuretikum, a proto jej lze použít při nevolnosti z vody. Buduje krev, a proto je prospěšný při mnoha onemocněních krve. V kombinaci s dalšími bylinami lze kopřivu s úspěchem použít k léčbě leukémie. Kopřivový čaj by měli pít i lidé, kteří trpí alergiemi, včetně pylové horečky.
Kopřiva je jednou z nejrozšířenějších léčivých rostlin na našem území. Roste téměř všude a kvete od jara do podzimu. Je léčivá, jedlá a především užitečná pro celkový stav organismu. Ještě v Řecku se používal k masážím proti revmatickým bolestem. Kopřiva ovlivňuje látkovou výměnu a stimuluje vylučování trávicích šťáv a usnadňuje metabolismus tuků. Obsahuje hodně chlorofylu, minerálních látek (vápník, draslík, železo a fosfor) a vitamínů (C a A). Flavonoidy, které obsahuje, příznivě působí na náš organismus, extrakt z kořene se používá proti vypadávání vlasů a díky množství železa působí příznivě na tvorbu červených krvinek. V zemědělství je dobrý nejen jako insekticid, ale také jako rostlinná živina.
Široká škála akcí
Jako lidový lék kopřiva povzbuzuje práci trávicích orgánů, slinivky břišní, snižuje bolesti žaludku, pročišťuje krev a posiluje imunitní systém. Obsahuje řadu vitamínů a minerálů včetně B2, B5, K, C, provitamin A, dále vápník, hořčík, fosfor, histamin. V lidovém léčitelství se používá při chudokrevnosti, nedostatku energie a rychlé únavě. Jako lidový lék má kopřiva dlouhou historii. Již dávno je zjištěno, že stimuluje práci trávicích orgánů, jater, slinivky břišní, snižuje bolesti žaludku, pročišťuje krev, zvyšuje vylučování tekutin z těla, posiluje imunitu, zrychluje metabolismus.
Zalijte lžičkou horké vody, přikryjte a počkejte pět až deset minut, poté sceďte. Čaj můžete pít preventivně pro posílení organismu, takže ho konzumujte klidně jednou denně. Kopřiva obsahuje vitamín C, vitamín K, B2, B5, železo, vápník, fosfor, hořčík. Kořen kopřivy je součástí čajových směsí pro léčbu onemocnění prostaty a také zánětů močových cest. Chuťově to není dobré, ale cukr se nedoporučuje.
Zdroj:faktor.ba