Mulčování

Každé léto může být horké počasí nepříjemné jak pro lidi, tak pro zahradní rostliny. Nedostatek vody se může na trávníku rychle projevit, proto je dobré trávník nesekat úplně nakrátko nebo ho po sekání nechat jako mulč na povrchu trávníku. Ten dobře zabraňuje přílišnému vysychání půdy tím, že zabraňuje zbytečnému odpařování vody. Pro tento typ mulčování lze použít sekačku s mulčovací funkcí. Travní mulč lze použít i na půdu jiných rostlin. Například u rajčat může travní mulč zabránit vysychání půdy a růstu plevele.

Tráva pro nový záhon Myslíte si, že máte na zahradě ještě místo na další záhon? Začněte ho vytvářet! Vše, co potřebujete, abyste mohli začít, je sekačka na trávu. Pokud nepotřebujete vytvořit záhon ve spěchu, položte trávu na vyznačená místa a nechte ji tak několik týdnů. Tráva zahubí rostliny a záhon vyčistí; po 2-3 týdnech trávu shrabte a půdu zaorejte.

Urychlovač kompostování

Posekaná tráva je ideálním materiálem pro výrobu kvalitního kompostu. Tráva se po smíchání s půdou, rostlinnými zbytky a v některých případech i s rozdrcenými zelenými větvemi stává mimořádně cenným materiálem. Tráva se navíc během rozkladu zcela zahřívá, takže dochází k postupné likvidaci škůdců a choroboplodných zárodků. Je dobré vytvořit si v rohu dvorku místo, kde můžete trávník smíchat se zeminou a odpadky. Kompost lze provzdušnit a po jeho rozrůstání použít jako organické hnojivo.