Je pozoruhodné, jak extrakt z jednoho běžného a nenápadného ovoce dokáže zvrátit takové množství aspektů onemocnění koronárních tepen.
Odpověď na tuto malou záhadu najdeme v poznání, že naši dávní předkové se vyvinuli v prostředí, kde se vyskytovaly určité plodiny.
Tento proces vzájemné koexistence trval tak dlouhou dobu, že nedostatek některých potravin může přímo vést k selhávání některých orgánů.
Například, Linus Pauling, dvojnásobný nositel Nobelovy ceny zjistil, že nedostatek vitaminu C je primární příčinou kardiovaskulárních onemocnění.
Kdysi totiž naši předkové měli celoroční přístup k čerstvému ovoci a tak se časem stalo, že ztratili schopnost si ho sami pěstovat.
Další zajímavá fakta o vlivu granátového jablka na arterie
Předcházející studie zkoumala vliv extraktů.
Má však stejný vliv i běžná spotřeba granátového jablka, případně džusů z něj?
Zdá se, že ano …
Například, v roce 2004 byly v žurnálu Clinical Nutrition (Klinická výživa) publikované výsledky 3 leté klinické studie na izraelské populaci.
Zjistilo se, že denní konzumace džusu z granátového jablka zvrátila stenózu krční tepny až o 29%.
Pozoruhodným zjištěním také bylo, že v kontrolní skupině se blokace tepen zvýšily o 9%. To znamená, že skutečný účinek džusu z granátového jablka byl ještě vyšší!
Celkové zdravotní přínosy konzumace granátového jablka
Přínosy konzumace granátových jablek jsou poměrně široké. Dokazují to i následující experimentálně potvrzeny účinky:
1) Protizánětlivé
Stejně jako u mnoha jiných chronických degenerativních chorob, i při kardiovaskulárních onemocněních hrají záněty významnou roli.
2) Snižování krevního tlaku
Džus z granátového jablka má účinek na utlumování ACE a také zvyšuje oxid dusnatý.
Jde o dva poměrně známé způsoby na snižování krevního tlaku.
Kromě toho, granátové jablko obsahuje i spoustu punicalaginu, který snižuje nepříznivé důsledky tlaku na stěny tepen.
3) Proti infekční
Ukládání nánosů v tepnách je často doprovázeno sekundární bakteriální nebo virální infekcí, včetně hepatitidy C nebo plicních chlamydií.
Granátové jablko má poměrně široké antibakteriální i antivirové účinky.
4) Antioxidační
Jedním ze způsobů, kterými se krevní lipidy stanou příčinou onemocnění, je jejich proces oxidace.
Například, špatný LDL cholesterol může být z technické stránky v krvi přítomen a být zcela neškodný. To ale platí jen dokud nezačne oxidovat.
Zjistilo se, že granátové jablko snižuje oxidační stres v krvi.
V jedné studii na myších se dokonce ukázalo, že snížení tohoto stresu vedlo k až 44% poklesu velikosti artéroskleróznych jizev.
Sledujte nás na Facebooku
https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/