Muehrckeho rýhy se objevují na několika nehtech současně v důsledku hypoalbuminémie. Hypoalbuminémie je snížená koncentrace albuminu, bílkoviny v krvi, ke které dochází v důsledku snížení produkce v důsledku onemocnění jater, jako je cirhóza nebo hepatitida.

Žebrované nehty a výskyt vroubků na nehtových plochách mohou být způsobeny poraněním nehtu a pak se obvykle časem upraví. Pokud promáčknutí žeber přetrvává, měly by být provedeny testy krve a moči, protože mohou být způsobeny cukrovkou a některými metabolickými onemocněními.

Vzhled úzkých svislých čar, které připomínají vlny, je indikátorem malabsorpčních onemocnění. Nehty potřebují pro zdravý růst vitamíny a minerály, které kvůli špatnému vstřebávání chybí. Vlnité nehty jsou nejčastěji způsobeny nedostatkem vitamínu B12 a minerálů, jako je zinek. Malé, tečkované prohlubně, jakoby propíchnuté jehlou, jsou přítomny u 50 % pacientů trpících psoriázou.

Změna barvy nehtů

Nehet je normálně světle růžový.

Černé čáry na nehtech se nazývají melanonychia striatum. Vyskytuje se jako reakce na některá antibiotika, například tetracykliny. Při houbových infekcích nehtů se objevují černé a tmavě modré skvrny. Modrá změna se nazývá cyanóza, její příčinou je špatná periferní cirkulace.

Nebezpečné mohou být i hnědé a černé skvrny, pokud se objeví pod jedním nehtem, mohou znamenat výskyt subungválního melanomu, což je zhoubné onemocnění a může být nebezpečné.

Při otravě thaliem nebo arsenem se objevují výrazné bílé vodorovné čáry.

Nazelenalé nebo nažloutlé zbarvení se objevuje při houbové infekci, červené krvácení pod nehtem po traumatu nehtu a u lidí s lupusem jsou přítomny červené pruhy.

Bledé tenké nehty jsou známkou chudokrevnosti a onemocnění jater se projevují výskytem extrémně žlutých nehtů, jejichž barva se náhle mění.