Na respirační onemocnění a kašel jsou nejlepší bylinky a koření tymián, bazalka a majoránka.

Je to proto, že tyto bylinky mají antimikrobiální a expektorační účinky. Bazalka je primárně schopná ulevit od kašle.

Tymián zmírňuje nepříjemné příznaky bolesti v krku, je také skvělým prostředkem při kašli a dokonce má antiseptické a baktericidní vlastnosti. Majoránka je účinná i při kašli.

Med samotný má léčivé účinky. Může snížit příznaky nachlazení, ale také dezinfikuje a čistí tělo, zmírňuje bolest v krku, ale také zmírňuje kašel a horečku.

Posiluje imunitní systém a má antibakteriální účinek. Při nákupu medu musíte dbát na kvalitu medu, nejlepší je získat med od producenta, takže z produktu, který si koupíte, určitě nebudete zklamáni.

Jak z těchto bylin vyrobit voňavý, léčivý med? Čerstvé bylinky důkladně omyjte a poté je položte na kuchyňskou utěrku, aby oschly. Poté nasekejte bylinky na malé kousky a vložte je do zednické nádoby.

Nalijte 300-400 gramů medu na rostliny, poté láhev vzduchotěsně uzavřete. Zrajte med asi 7–10 dní. Během této doby se z bylin uvolňují účinné látky.

Poté med sceďte. Uchovávejte v chladničce nebo při pokojové teplotě. Bylinky ponechané ve filtru by byl hřích vyhodit, dají se z nich připravit i lahodné bylinné čaje.

Pro prevenci můžete také konzumovat jednu nebo dvě lžičky medu denně, v případě nemoci můžete dávku zvýšit. Léčivý med můžete konzumovat samotný, ale můžete jej dokonce dochutit čajem.

Zdroj:gyogyszernelkul.com