ZPŮSOB PŘÍPRAVY:
1. Připravte těsto: nalijte horkou vodu a teplé mléko do hluboké mísy. Přidejte suché droždí. Míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
2. Postupně přidávejte prosátou mouku a sůl. Nejprve promíchejte stěrkou, poté rukama vypracujte těsto. Musí být hladký, homogenní, měkký a mírně lepivý.
3. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Přikryjeme poklicí nebo potravinářskou fólií a necháme 45 minut kynout na teplém místě.
4. Připravte náplň: rozpusťte máslo a smíchejte ho s rafinovaným slunečnicovým olejem.
5. Sýr feta rozemlejte vidličkou.
6. Vytvarujte koláč: vykynuté těsto přeneste na stůl posypaný moukou a trochu prohněťte. Poté rozdělte na 3 stejné části a dejte jim tvar kuliček.
7. Na stole posypaném moukou vyválejte každý kousek těsta do tvaru kulatého plátu o tloušťce asi 2–3 mm.
8. Poté pláty těsta přeložíme, vymažeme směsí másla a oleje a posypeme rozdrobeným sýrem.
9. Přeložte horní plát těsta (na čtyři – jako obálku), každý přehyb vymažte máslem smíchaným s olejem.
10. Pokračujte ve skládání středního listu.
11. Pokračujte ve skládání spodního listu.
12. Koláč přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
13. Přikryjte ho čistou kuchyňskou utěrkou a nechte 30 minut „odpočívat“.
14. Poté jej rukama přitlačte a postupně natahujte.
15. Koláč potřete štětcem rozšlehaným žloutkem.
16. Pečte do zhnědnutí v předehřáté troubě na 190 °C.
17. Přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte 10 minut „odpočívat“. Poté nechte odkryté, dokud úplně nevychladne.
18.Naporcujte a podávejte koláč s velkým potěšením!
Zdroj:retete