ZPŮSOB PŘÍPRAVY:

1. Připravte těsto: nalijte horkou vodu a teplé mléko do hluboké mísy. Přidejte suché droždí. Míchejte, dokud se úplně nerozpustí.

2. Postupně přidávejte prosátou mouku a sůl. Nejprve promíchejte stěrkou, poté rukama vypracujte těsto. Musí být hladký, homogenní, měkký a mírně lepivý.

3. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Přikryjeme poklicí nebo potravinářskou fólií a necháme 45 minut kynout na teplém místě.

4. Připravte náplň: rozpusťte máslo a smíchejte ho s rafinovaným slunečnicovým olejem.

5. Sýr feta rozemlejte vidličkou.

6. Vytvarujte koláč: vykynuté těsto přeneste na stůl posypaný moukou a trochu prohněťte. Poté rozdělte na 3 stejné části a dejte jim tvar kuliček.

7. Na stole posypaném moukou vyválejte každý kousek těsta do tvaru kulatého plátu o tloušťce asi 2–3 mm.

8. Poté pláty těsta přeložíme, vymažeme směsí másla a oleje a posypeme rozdrobeným sýrem.

9. Přeložte horní plát těsta (na čtyři – jako obálku), každý přehyb vymažte máslem smíchaným s olejem.

10. Pokračujte ve skládání středního listu.

11. Pokračujte ve skládání spodního listu.

12. Koláč přendejte na plech vyložený pečicím papírem.

13. Přikryjte ho čistou kuchyňskou utěrkou a nechte 30 minut „odpočívat“.

14. Poté jej rukama přitlačte a postupně natahujte.

15. Koláč potřete štětcem rozšlehaným žloutkem.

16. Pečte do zhnědnutí v předehřáté troubě na 190 °C‌.

17. Přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte 10 minut „odpočívat“. Poté nechte odkryté, dokud úplně nevychladne.

18.Naporcujte a podávejte koláč s velkým potěšením!

Zdroj:retete