Postup:

1. Okurky by měly být namočené ve vodě po dobu 2 hodin. Poté nakrájíme na plátky silné asi 5 mm.

2. Zelí by mělo být jemně nakrájeno jakýmkoli způsobem, který vám vyhovuje. Nakrájené zelí osolíme (1 polévková lžíce), aby se trochu usadilo. Promícháme a dáme stranou.

3. Ve sladké paprice odstraníme stopky se semínky a nakrájíme na proužky. Rajčata nakrájejte na libovolné kousky. Červená feferonka nakrájená na proužky. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.

4. Veškerou připravenou zeleninu přendejte do jakékoli hluboké nádoby. Do hrnce také přidejte bobkový list, 30 hrášku černého pepře, 150 gr. cukr, 3 polévkové lžíce. lžíce soli. Nalijte 500 ml. rostlinný olej a 150 ml. ocet 9%. Vše jemně promícháme. Zakryjte a nechte 3 hodiny marinovat zeleninu a dát šťávu. Po uplynutí této doby salát rozprostřeme do sklenic a vybranou šťávu rovnoměrně rozprostřeme do sklenic. Zakryjte sterilizovanými víčky.

5. Na dno velkého hlubokého kastrolu položte ručník a položte na něj naplněné sklenice. Naplňte pánev studenou vodou až po ramena plechovek. Dejte na oheň a přiveďte k varu. Od okamžiku varu vařte 20 minut na mírném ohni. Poté sklenice opatrně vyjměte z pánve a utáhněte víčka. Sklenice otočte dnem vzhůru, zabalte do teplé deky nebo ručníku a nechte úplně vychladnout.

Vychladlé sklenice přeneste do sklepa nebo spíže. Z tohoto počtu ingrediencí získáte 10 litrů hotového salátu. Dobrou chuť!

Zdroj:mandarynka.com