Statiny mají mnoho vedlejších účinků a málo výhod


ALS není jediným zdravotním problémem, kterého je třeba se při užívání statinů obávat. Existuje také zvýšené riziko srdečních onemocnění a ztráty paměti.

Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří kognitivní poruchy, únava a svalové příznaky; u některých lidí se objevuje agresivita, podrážděnost a necitlivost nebo ochrnutí končetin.

Předpokládá se, že tyto léky snižují riziko ischemické cévní mozkové příhody (ucpání cévy), ale mohou zvyšovat riziko hemoragické cévní mozkové příhody (prasknutí cévy).

Bylo také prokázáno, že statiny zdvojnásobují riziko vzniku cukrovky. Toto riziko je ještě vyšší u žen po menopauze: Studie provedená na více než 150 000 ženách ukázala, že riziko cukrovky se v této skupině při užívání statinů zvýšilo až o 71 %.

Statiny přinášejí lékařům a farmaceutickým společnostem obrovské zisky, takže jejich předepisování se v dohledné době pravděpodobně nesníží. Naštěstí se mnoho lidí může statinům vyhnout a snížit hladinu cholesterolu na zdravější úroveň zlepšením životního stylu.

Zásady přirozeného snižování cholesterolu Není to tak snadné jako užívání tablet, ale zlepšení stravy a pravidelné cvičení nezvýší riziko ALS a dalších onemocnění. Prvním krokem je zařadit do svého jídelníčku více potravin, o kterých je známo, že snižují hladinu cholesterolu. Dbejte také na dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin a vlákniny a jezte potraviny, jako je oves, ryby a česnek. Pokuste se zvýšit svou fyzickou aktivitu pokaždé, když večeříte, například pomalou procházkou kolem bloku místo sezení nebo běháním místo běhání. Ať už děláte cokoli, vždy existuje způsob, jak zlepšit své zdraví. V západních zemích užívá statiny téměř každý čtvrtý člověk starší 45 let. Je proto důležité, aby si každý uvědomil rizika spojená s těmito léky a seznámil se s bezpečnějšími alternativami, které snižují hladinu cholesterolu a přirozeně chrání srdce.