Riziko aspirinu a Covid-19
Pro analýzu, retrospektivní průřezovou studii založenou na populaci, vědci použili informace obsažené v databázi izraelské organizace zdravotnických služeb Leumit Health Services, přičemž sledovali klinické údaje od 10 477 lidí testovaných na Covid mezi 1. a 1. únorem a 30. června 2020.

Jejich zpracování, podrobně publikované v časopise The Febs Journal , ukázalo, že užívání aspirinu v primární prevenci kardiovaskulárních onemocnění u zdravých subjektů je spojeno s 29% poklesem pravděpodobnosti infekce koronaviry ve srovnání s těmi, kteří drogu neužívali. Podíl pacientů léčených aspirinem byl mimo jiné významně nižší u subjektů pozitivních na Covid než u subjektů negativních na Covid a u pacientů Covid byla doba trvání onemocnění – považována za čas do negativizace od prvního pozitivního testu – u osob užívajících aspirin to bylo kratší (19,8 ± 7,8 dne oproti 21,9 ± 7,9 dne).

Pozorování možného příznivého účinku nízkých dávek (75 mg) aspirinu na koronavirovou infekci „ je předběžné, ale vypadá velmi slibně “, naznačují vědci a zdůrazňují důležitost potvrzení výsledků jejich práce ve velkých studiích zahrnujících pacienty z další nemocnice a země. „ Pokusili jsme se lépe porozumět potenciálním příznivým účinkům aspirinu při pomoci lidskému imunitnímu systému v boji proti Covid-19 – uvedla Milana Frenkel-Morgenstern z Lékařské fakulty Bar-Ilan University -. Nyní máme v úmyslu vyšetřit větší skupinu pacientů a v randomizovaných klinických studiích. “

Zdroj:fanpage.it