3. Jak vyčistit připálené nádobí

Nádobí z nerezové oceli se čistí snadněji než keramické.  / Foto: freelancehack.ru

Nádobí z nerezové oceli se čistí snadněji než keramické.

Pokud je nerezové nádobí poškozeno, můžete využít pomoc domácích prostředků:

• připálený hrnec vypusťte z obsahu, zalijte vroucí vodou, poté přidejte tři lžíce soli a ocet. Míchejte a nechte roztok přes noc. Ráno se vyzbrojte tvrdou houbou a odstraňte zbytky sazí;

• saze vytvořené v pánvi zakryjte vrstvou kuchyňské soli. Pokud po několika hodinách zjistíte, že se nic nezměnilo, naplňte nádobu vodou a solný roztok vařte na mírném ohni. 30 minut bude stačit. Po uplynutí doby nechte roztok vychladnout a poté nádobí důkladně umyjte a opláchněte;

• analogicky se solí lze použít i sodu – je třeba posypat spálená místa a nechat „vylouhovat“. Pro posílení účinku přidejte do sody malé množství citronové šťávy. Pěna, která se objevila během reakce, uvolňuje hustou strukturu připáleného jídla a odděluje ho od nádobí;

• aktivní uhlí je nejúčinnějším způsobem čištění nerezového nádobí. Je nutné rozemlít čtyři až šest tablet na prášek a posypat jimi celou oblast kontaminace. Poté přidejte malé množství teplé vody a nechte půl hodiny. Všechny saze by měly pryč.

4. Jak odstranit zápach v lednici

Kávové a čajové sáčky jsou dobrými neutralizátory.

Kávové a čajové sáčky jsou dobrými neutralizátory.

Nejprve je potřeba z lednice vyjmout všechny potraviny, odpojit ji ze zásuvky a omýt roztokem sody nebo octa. Vezměte litr teplé vody, přidejte do ní jednu lžíci jedlé sody nebo dvě lžíce octa a otřete stěny a police. Navíc můžete povrch ošetřit citronovou šťávou.

Chcete-li pachy neutralizovat za pochodu, použijte jednu z několika možností:

• káva – do lednice musíte vložit malou sklenici instantní kávy, zrnkovou nebo sedlinu, která dokáže pohltit pachy. Nástroj musíte vyměnit přibližně jednou za měsíc;

• aktivní uhlí – je výborným absorbentem. Je nutné rozdrtit 15-20 tablet na prášek, nalít na plochý talířek a nechat několik dní v chladničce. Použijte dřevěné uhlí pokaždé, když zápach v lednici přestane vyhovovat;

• noviny – tuto metodu používaly naše maminky a babičky. Vzali pár listů novin, zmačkali je a dali do zásuvky na zeleninu nebo na boční police. Takový „neutralizátor“ musíte změnit jednou týdně;

• čajové sáčky – několik použitých čajových sáčků položte na police chladničky a vyměňte je dvakrát týdně. Budou snadno absorbovat nepříjemné pachy.

5. Jak zvýraznit chuť koření a bylinek

Pro zvýraznění chuti a vůně koření je třeba je kalcinovat na pánvi.  / Foto: royallib.com

Pro zvýraznění chuti a vůně koření je třeba je kalcinovat na pánvi.

Pokud ve skříni není čerstvé koření, doporučujeme použít suché koření pro zvýraznění chuti a vůně pokrmů. Mějte však na paměti, že potřebují přípravu.

Hřebíček, citronová tráva, anýz, skořice a další velké nemleté ​​koření by se měly rozdrtit, aby se v pokrmu mohly plně rozvinout přírodní oleje a aromatické vlastnosti koření. Chcete-li to provést, vezměte nůž se širokou čepelí a rozdrťte koření.

Můžete také mletí koření. V závislosti na jejich zamýšleném účelu může být mletí hrubé nebo jemné. V prvním případě pomůže hmoždíř a ve druhém speciální mlýn.

Koření rozdrťte v běžném hmoždíři.  / Foto: papacook.ru

Koření rozdrťte v běžném hmoždíři.

Chuť a vůně koření zesílí po orestování na rozpálené pánvi. Koření můžete také zabalit nejprve do pečícího papíru, poté do fólie a poslat do trouby zahřáté na 300-325 stupňů.

Další zajímavou metodou je namáčení, což je líná metoda přípravy. K tomu zalijte správným množstvím suchých bylinek olivovým olejem a nechte 15 minut louhovat. Pokud je příprava dělaná na salát, můžete podlít ještě trochou oleje, aby se koření dobře nasáklo.

6. Jak vyčistit dvířka kamen od mastnoty

Staré skvrny se mnohem hůře perou.  /pinterest.ru

Staré skvrny se mnohem hůře perou.

V tomto případě přijde na záchranu obvyklý prášek do pečiva na těsto. Postup je následující: dvířka trouby navlhčit horkou vodou, nasypat prášek, navlhčit vodou z rozprašovače a po hodině vše opláchnout a vytřít do sucha.

Nebo použijte časem prověřený ocet. Nalijte do rozprašovače a naneste na znečištěný povrch. Počkejte půl hodiny, poté na houbičku naneste prostředek na mytí nádobí, napěňte a otřete sklo ošetřené octem. Vše odstraňte vlhkým hadříkem a dvířka osušte.

Zdroj:novate.ru