postup:
Kořenovou zeleninu očistíme a pokud si chcete ulehčit práci, dejte ji do kuchyňského robota, který ji naseká nadrobno.
Jinak je třeba zeleninu nakrájet skutečně nadrobno a bude to samozřejmě trvat déle. Listy libečku a petržele nakrájíme nadrobno ručně a spolu se solí přimícháme k zelenině.
Teď už jen stačí naplnit do přirpavených čistých sklenic na zavařování. Stačí použít menší skleničky například ty od přesnídávky a zeleninu do nich pořádně natlačit. Uzavřeme a skladujeme v komoře – ideální je chladnější a tmavší místo.
Směs je velmi slaná a proto přidávejte do polévek, omáček nebo pod maso velmi střídmě – do vývaru stačí 1-2 lžičky.
Směs výborně ochutí a krásně voní, pokud máte domácí zeleninu, je to skvělý způsob, jak ji uchovat do oblíbených domácích pochoutek. Já tuto směs přidávám například i do svíčkové.
Směs vydrží díky soli, která je zároveň i skvělým konzervantem.
Dobrou chuť!
Jana S.