Studie Whitehall II trvala 23 let. Z 9087 účastníků bylo zaznamenáno 397 případů poruch inteligence. Vědci si všimli, že demence se rozvíjí v průměru okolo věku 76 let.

Výzkumníci také sledovali, jak by tyto výsledky mohly ovlivnit sociálně-demografické faktory, životní styl a zdraví účastníků.

Zjistili, že lidé, kteří vůbec nepili alkohol, nebo vypili více než 14 sklenic nebo pohárů alkoholu týdně, trpěli demencí nejvíce.

Pro informaci zde uvádíme, kolik různých druhů alkoholu můžete vypít za týden:

  • 14 standardních sklenic vína po 76 ml = 1,06 l;
  • 14 standardních štamprlí vodky po 50 ml = 0,7 l;
  • 14 standardních sklenic piva nebo nízkoalkoholického nápoje po 250 ml = 3,5 l;
  • 14 standardních štamprlí whisky po 25 ml = 0,35 l.

Vědci zjistili: pokud lidé v rámci těchto norem pijí alkohol, je méně pravděpodobné, že budou trpět ve stáří demencí.

Pokud člověk vypije 14 skleniček týdně a pije dále, pak se každou sedmou skleničkou zvyšuje riziko vzniku demence ve stáří o 17 %.

Ve Velké Británii je maximální norma 14 skleniček alkoholu pro muže i pro ženy. V mnoha zemích je toto číslo mnohem vyšší.

Vědci analyzovali údaje o nemocných s chronickými nemocemi, které způsobuje alkohol. Ukázalo se, že u těchto lidí dochází k demenci čtyřikrát častěji.

Je také třeba poznamenat, že u abstinentů je riziko demence spojeno s kardiovaskulárními onemocněními.

Ve skutečnosti se ukázalo, že u abstinentů a alkoholiků je možnost získat intelektuální poruchu ve stáří stejná. Jediným rozdílem jsou různé důvody výskytu této poruchy u lidí s takovým odlišným životním stylem.

Vědci provedli řadu testů, které potvrdily získané výsledky.

Tato studie je samozřejmě jen informativní. Proto neumožňuje vyvodit přesné závěry o příčině rozvoje demence u lidí požívajících alkohol a u abstinentů. Vědci se domnívají, že možná něco nevzali v úvahu.

Autoři studie však tvrdí, že výsledky podporují další důkazy, že nadměrné užívání alkoholu vede k demenci.

Vědci také doufají, že díky své práci se sníží norma pití alkoholických nápojů pro dospělé. Koneckonců to pomůže zachovat duševní zdraví ve stáří.

Vědci také uvádějí, že abstinenti by kvůli těmto výsledkům neměli začít pít. Existují velmi dobré důvody pro nepití alkoholu. U některých lidí může pití vést k neuropsychiatrickým poruchám, cirhóze jater, rakovině a smrti.

MUDr. Sevil Yasarová, jedna z autorek studie, z lékařské fakulty Johna Hopkinse, uvedla:

„Jedná se o velmi důležitou studii. Vyplňuje některé mezery ve znalostech. Musíme však dávat pozor, abychom nezměnili současná doporučení týkající se užívání alkoholu, která jsou založena na epidemiologických studiích.“

Doktorka Yasarová podporuje další výzkum v této oblasti.

Domnívá se, že by bylo skvělé, kdyby vláda financovala studii o tom, zda mírné pití chrání demenci a jak to souvisí s kardiovaskulárními chorobami.

„Pokud pijete od 1 do 14 sklenic alkoholu týdně, může to přispět k udržení duševního zdraví. Pokud se však rozhodnete pít alkoholické nápoje, vezměte v úvahu všechna související rizika, včetně vývoje rakoviny a onemocnění jater,“ uzavřela lékařka Yasarová.

A co si myslíte o účinku alkoholu na duševní zdraví člověka vy?