Postup:

Vodu nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Hásledně vypneme.

Kopřivu namočíme do vroucí vody (nevaříme). Přidáme 6 sáčků kyseliny citrónové.

Necháme 24 hodin stát.

Citrony si omyjeme. Nakrájíme is kůrou na menší kousky. Vložíme do mixéru. Rozmixujeme na kaši.

Přidáme je k kopřivě.

Sítko si pokryjeme gázou a vzniklou směs přefiltrujeme do čistého hrnce.

Nasypeme cukr a mícháme tak dlouho, dokud a úplně nerozpustí (můžeme použít i med).

Následně přelijeme sirup do sterilizovaných skleněných lahví.

Skladujeme v chladničce.

Zdravotní benefity kopřivy

  • Podporuje obranyschopnost, chrání buňky, detoxikuje organismus.
  • Odbourává toxiny, prevence vzniku rakoviny.
  • Pročišťuje a podporuje tvorbu krve, mírně ředí krev.
  • Prevence proti Anémii a krevním sraženinám.
  • Podporuje trávení, vyprazdňování, pročišťuje trávicí trakt.
  • Podporuje vylučování žluči a zvyšuje chuť k jídlu.
  • Podporuje hojení ran, kožních onemocnění.
  • Výrazně podporuje růst vlasů, eliminuje lupy, lepší lesk vlasů.
  • Odstraňuje kašel, hleny.
  • Podporuje čisté dýchání, zdravé hlasivky.
  • Podporuje funkci srdce, pevné cévy.
  • Pročišťuje od tuku, normalizuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Močopudné účinky, odvodní organismus, pročistí ledviny, močové cesty a podpoří i funkci jater.
  • Odstraňuje bolesti kloubů, migrény, svalů.
  • Prevence nebo léčení Revma.

Upozornění:

Kopřivu by neměly konzumovat těhotné a kojící ženy, protože může ředit krev.

Vyhnout by se jí měli i lidé, kteří jsou na ni alergičtí nebo přecitlivělí, či lidé s nízkým tlakem.

Dobrou chuť!