Postup:
Vodu nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Hásledně vypneme.
Kopřivu namočíme do vroucí vody (nevaříme). Přidáme 6 sáčků kyseliny citrónové.
Necháme 24 hodin stát.
Citrony si omyjeme. Nakrájíme is kůrou na menší kousky. Vložíme do mixéru. Rozmixujeme na kaši.
Přidáme je k kopřivě.
Sítko si pokryjeme gázou a vzniklou směs přefiltrujeme do čistého hrnce.
Nasypeme cukr a mícháme tak dlouho, dokud a úplně nerozpustí (můžeme použít i med).
Následně přelijeme sirup do sterilizovaných skleněných lahví.
Skladujeme v chladničce.
Zdravotní benefity kopřivy
- Podporuje obranyschopnost, chrání buňky, detoxikuje organismus.
- Odbourává toxiny, prevence vzniku rakoviny.
- Pročišťuje a podporuje tvorbu krve, mírně ředí krev.
- Prevence proti Anémii a krevním sraženinám.
- Podporuje trávení, vyprazdňování, pročišťuje trávicí trakt.
- Podporuje vylučování žluči a zvyšuje chuť k jídlu.
- Podporuje hojení ran, kožních onemocnění.
- Výrazně podporuje růst vlasů, eliminuje lupy, lepší lesk vlasů.
- Odstraňuje kašel, hleny.
- Podporuje čisté dýchání, zdravé hlasivky.
- Podporuje funkci srdce, pevné cévy.
- Pročišťuje od tuku, normalizuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
- Močopudné účinky, odvodní organismus, pročistí ledviny, močové cesty a podpoří i funkci jater.
- Odstraňuje bolesti kloubů, migrény, svalů.
- Prevence nebo léčení Revma.
Upozornění:
Kopřivu by neměly konzumovat těhotné a kojící ženy, protože může ředit krev.
Vyhnout by se jí měli i lidé, kteří jsou na ni alergičtí nebo přecitlivělí, či lidé s nízkým tlakem.
Dobrou chuť!